Consorci per a la Normalització Lingüística

Gimcanes i concursos, activitats de llengua i cultura del CPNL - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Gimcanes i concursos, activitats de llengua i cultura del CPNL


La Gimcana de les Llengües és una activitat que promou el respecte a la diversitat lingüística i que permet la participació de diferents agents (centres educatius, biblioteques, entitats, centres cívics, etc.) i destinataris (estudiants, professorat, ciutadania, etc.). Amb la Gimcana es pretén difondre la llengua catalana, fer-ne conèixer aspectes diferents dels estrictament acadèmics i també la realitat d'altres llengües del món.

La Gimcana de les Llengües a Osona és un concurs de sis setmanes de durada en què es fan preguntes relacionades amb diferents aspectes de la llengua. La idea va néixer fa set anys, quan la UNESCO va declarar el 2008 Any Internacional de les Llengües. Per això, el Centre de Normalització Lingüística d'Osona, amb la col·laboració dels ajuntaments de Centelles, Manlleu, Torelló i Vic i la Universitat de Vic, ha organitzat per vuitena vegada la Gimcana de les Llengües que, a més dels ajuntaments anteriors, en aquesta darrera edició ha comptat amb el suport del Consell Comarcal d'Osona i el Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades, GELA.

Aquest joc de llengua es va dur a terme des del divendres dia 16 d'octubre fins al 26 de novembre de 2015. La mecànica del joc era molt senzilla: només calia connectar-se al web cada divendres on hi havia les preguntes i respondre-les abans del dijous següent. Cada setmana els encertants acumulen punts, de manera que, al final, aquells que en sumin més opten al sorteig que establirà els guanyadors dels premis de cada categoria.

Hi podia participar tothom, sense límit d'edat, i s'hi van establir set categories de participants: grups escolars de primària (A1, A2, A3); grups escolars de secundària (B1, B2); grups escolars d'adults, grups d'amics o famílies (C), i categoria individual (D); amb un guanyador per a cada categoria. Per als grups guanyadors de les categories de primària (A1, A2, A3), el premi ha estat un taller al Museu d'Història de Catalunya; per als grups guanyadors de les categories de secundària (B1, B2), una visita guiada al Museu Picasso; per al grup guanyador de la categoria C, un circuit d'aventura Anigami i per al guanyador categoria individual (D), un vol en globus.

En aquesta edició de la Gimcana hi han participat 10.000 persones, entre grups escolars, grups d'adults i individuals.

Concurs LlumCat 2016

El Centre de Normalització Lingüística Montserrat organitza per quart any consecutiu el concurs LlumCat, un concurs de llengua i cultura centrat en el coneixement de la història i la tradició de la Festa de la Llum de Manresa. S'hi pot participar del 21 de gener fins al 22 de febrer de 2016, ambdós inclosos, a través de la pàgina web, consta de 10 preguntes i és obert a tothom.

Amb aquesta activitat el CNL Montserrat pretén difondre, d'una manera lúdica i cultural, un dels fets històrics que més impacte han tingut en el desenvolupament econòmic, demogràfic i cultural de la ciutat de Manresa.

Cada any, una entitat de la ciutat és l'encarregada d'administrar la Festa de la Llum. Aquest any, aquest honor el té el Club Tennis Manresa, que commemora els 50 anys de la seva fundació. El LlumCat 2016 s'ha volgut dedicar especialment a l'entorn de les instal·lacions del Club Tennis Manresa, unes instal·lacions que conflueixen amb la Sèquia, l'obra cabdal que motiva la celebració de la Festa de la Llum.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística