Consorci per a la Normalització Lingüística

El VxL assoleix les 100.000 parelles - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El VxL assoleix les 100.000 parelles

El programa Voluntariat per la llengua (VxL), que impulsa la Direcció General de Política Lingüística i gestiona el Consorci per a la Normalització Lingüística arreu de Catalunya des de 2003, ha assolit la xifra de 100.000 parelles lingüístiques constituïdes des dels inicis del programa.

Les parelles lingüístiques, formades per un voluntari que parla català habitualment i un aprenent que en té coneixements bàsics però necessita practicar-lo, es troben una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per conversar en català a l'hora i al lloc que els va bé. Des que es va posar en marxa, doncs, el VxL ha propiciat que es parlin un milió d'hores en català entre persones que potser d'altra manera mai ni s'haurien conegut.

A més de formar parelles lingüístiques entre persones majors d'edat que compleixen els requisits per participar en el programa com a voluntàries o com a aprenentes, el VxL s'ha anat estenent a diferents àmbits per tal d'apropar la pràctica del català oral a col·lectius diversos. D'aquesta manera, s'han format parelles en l'àmbit de la Justícia (amb persones internes a centres penitenciaris o centres educatius de justícia juvenil), l'esport (entre usuaris d'equipaments esportius, a través de la campanya "Mou-te en català"), la Sanitat (en hospitals, centres geriàtrics, etc.), l'empresa (entre els treballadors), a entitats i organitzacions relacionades amb el món educatiu i cultural (com ara AMPA, centres de formació d'adults i d'altres, biblioteques, colles castelleres i associacions diverses), la diversitat funcional (amb entitats que atenen persones amb malalties o discapacitat mental) i la diversitat religiosa (en col·laboració amb la Direcció General d'Afers Religiosos per tal de fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions).

Per celebrar l'assoliment de les 100.000 parelles lingüístiques, 500 persones implicades en el programa (més de 300 parelles lingüístiques provinents de 90 de les 195 poblacions en què es fa el VxL arreu de Catalunya, una setantena de representants d'entitats i establiments col·laboradors del VxL, i presidents de consell de centre, directors, coordinadors i dinamitzadors dels 22 centres de normalització lingüística des d'on es gestiona) van ser convidades el 26 de novembre a la representació de l'obra Molt soroll per no res, al Teatre Nacional de Catalunya.

A la celebració, presidida per la Sra. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, també hi van assistir el Sr. Antoni Reig (director general de Joventut), el gerent del CPNL (Sr. Josep Madorell), el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona (Sr. Jordi Agràs) i el secretari de la Taula de Ciutadania i Immigració (Orland Cardona), entre d'altres autoritats.

Tot el públic de la Sala Gran del Teatre (que té un aforament de 870 persones i estava completament plena) va rebre la nova bossa de VxL amb un tríptic del programa i l'últim exemplar (Mirant al cel) de la col·lecció "Parlem Tu i Jo", destinada a facilitar temes de conversa entre els participants al VxL.

En acabar la representació, els actors del Molt soroll per no res, que dirigeix Àngel Llàcer, es van fer una foto amb tot el públic per tal de commemorar la fita i també com a mostra d'agraïment a totes les persones que han fet possible la xifra de parelles lingüístiques assolida.

El vídeo que es va poder veure al vestíbul del TNC, juntament amb l'exposició "10 anys de VxL: un tast! (2003-2013)" i els que recullen els millors moments de la celebració es poden veure a l'apartat corresponent de Voluntariat TV, les fotografies a l'àlbum Celebració TNC #100000vxl del Facebook de Voluntariat per la llengua i la repercussió de l'etiqueta #100000vxl a les xarxes socials en aquest enllaç.

 

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística