Consorci per a la Normalització Lingüística

Tertúlies amb gent gran (CNL del Maresme) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Tertúlies amb gent gran (CNL del Maresme)


CNL del Maresme amb la col·laboració de la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró

Des del 2008 les Biblioteques de Mataró i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) del Maresme col·laboren per apropar la lectura a les persones que tenen dificultats lectores. Amb aquest objectiu van iniciar les tertúlies de lectura fàcil en català, una activitat en què un cop cada més es reuneixen persones no gaire habituades a llegir en català per conversar al voltant de la lectura de textos.

Des del 2013 un grup de gent gran s'ha incorporat a les tertúlies, concretament a la Biblioteca Pompeu Fabra, encoratjades per una educadora de la residència i centre de dia El Mirador de Mataró, que es va interessar per aquesta activitat.

Aquestes trobades es fan el dimecres al matí i l'integren només els residents del Mirador. Estan conduïdes per una persona participant del programa Voluntariat per la llengua, que parla català fluidament, o una tècnica del CNL.

Per treballar amb el grup de la residència s'han adaptat els materials, de manera que s'utilitzen còpies amb lletra gran perquè puguin seguir la lectura sense dificultat. En aquest sentit, els suports gràfics, com ara fotografies i dibuixos, també s'han adaptat.

Ateses les dificultats de desplaçament i mobilitat de les persones que assisteixen a les tertúlies, ha calgut el suport de dos cuidadors de la Residència, que s'encarreguen d'acompanyar amb transport adaptat el grup de residents i d'atendre les seves necessitats durant la sessió.

Des que es van iniciar les tertúlies s'han treballat les següents lectures:

  • Diversos poemes de Joan Vinyoli, 2014 centenari del naixement de l'autor
  • Qui és el culpable?, de Jaume Fuster, una selecció de cinc relats de l'escriptor, traductor i guionista Jaume Fuster, representant català contemporani de la narració policíaca
  • Textos i poemes de Narcís Comadira, un poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari català, amb una línia poètica més aviat clàssica, de temàtica contemplativa i amb un cert punt irònic
  • Tant de gust...senyor Llull, de M. Carme Bernal i Carme Rubio Larramona, una obra que explica breument la vida de Ramon Llull i el situa en el seu context històric. Inclou, també, un fragment del Llibre de les bèsties, forma part d'una col·lecció de monogràfics dedicats personatges rellevants de la literatura  clàssica i contemporània adaptats segons el mètode de lectura fàcil

Els participants en aquestes tertúlies agraeixen molt aquest tipus d'activitat que, d'una banda, els permet sortir de la residència per fer una activitat social i de l'altra, participar en una sessió de lectura i xerrada.  

Amb aquesta activitat es treballa la inclusió social a través de la lectura adaptada a les necessitats d'aquest col·lectiu.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística