Consorci per a la Normalització Lingüística

La transcripció de veu a text de Google Drive, també en català - Llengua i empresa

Butlletí llengua i empresa. CPNL

La transcripció de veu a text de Google Drive, també en català


Aquesta tardor Google ha incorporat el dictat per veu al processador de textos Drive. Des d'ara els usuaris de Google Drive podran fer, també en català, la transcripció de veu a text d'una manera fàcil i còmoda, és a dir, podran escriure sense utilitzar el teclat.

Donar instruccions de viva veu a una màquina perquè les faci, o dictar-li un text  i que el transcrigui a un document, ja fa temps que no és ciència ficció. Actualment els sistemes operatius per a dispositius mòbils incorporen assistents de veu com SiriCortana o Google Now, i alguns programes ofimàtics que permeten reconèixer el dictat per veu.

Així, doncs, Google Drive, al menú "Eines" del seu processador de textos, inclou l'opció de reconeixement de veu. En activar-lo podem començar el dictat parlant davant de la icona del micròfon que apareix a l'esquerra de la pantalla. A més, ens permet passar d'una llengua a una altra de manera natural ja que si canviem de llengua el sistema ho reconeix automàticament.

El reconeixement de veu permet donar instruccions a un ordinador o navegar pel menú d'un dispositiu mòbil sense necessitat de fer servir el teclat. En aquest sentit, ha estat un gran avenç per aconseguir fer accessibles els mòbils i els ordinadors a les persones amb discapacitat visual o amb problemes de mobilitat.

Els sistemes de dictat automàtic no són encara exactes del tot, els programes que s'encarreguen d'aquesta tasca encara cometen petites errades i no acaben de fer, normalment, una transcripció 100% encertada. Tot i això, aquesta funcionalitat de Google Drive ens permet escriure parlant i, si cal, després corregir les errades del text.

El Consorci per a la Normalització Lingüística posa a la'abast de les empreses un servei de correcció de textos. Si voleu sol·licitar-ne més informació, escriviu a empresa@cpnl.cat

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística