Consorci per a la Normalització Lingüística

Parelles lingüístiques en l’àmbit de la diversitat funcional: ara també a la Fundació Ramon Noguera de Llagostera i a l’SRC de Rubí - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Parelles lingüístiques en l’àmbit de la diversitat funcional: ara també a la Fundació Ramon Noguera de Llagostera i a l’SRC de Rubí


A més de formar parelles lingüístiques entre la població adulta que compta amb els requisits per participar-hi com a voluntari (parlar català habitualment) o com a aprenent (entendre'l i parlar-lo una mica, i voler adquirir-ne més fluïdesa), el Voluntariat per la llengua (VxL), amb el propòsit d'apropar l'aprenentatge del català a col·lectius que poden tenir dificultats per accedir-hi, es desenvolupa en diversos àmbits que aporten nous valors al programa. Un d'ells és el de la diversitat funcional (amb 63 parelles fetes el 2014) en què, des de 2013, el VxL col·labora amb entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental.

D'aquesta manera, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell va donar resposta a la demanda que els va arribar del Club Social Xamba de Salut Mental de Sabadell per tal d'activar la pràctica i la millora en l'ús del català entre els seus usuaris. A banda d'aquest objectiu de partida, amb el VxL s'hi treballa ja per tercer any consecutiu la cohesió de grup i la integració social d'aquestes persones a través del lleure, l'ajuda mútua i l'aprenentatge distès. La fórmula que s'hi ha implementat és la d'una tertúlia setmanal en català conduïda per persones voluntàries del VxL, el testimoni d'una de les quals (que va generar més de 20 comentaris) es pot llegir al blog de VxL.

També A Castellar del Vallès (a través del Servei Local de Català, del CNL de Sabadell), persones voluntàries del VxL condueixen per segon any consecutiu un grup de conversa en català, d'una hora a la setmana, en què participen persones de l'entitat Suport Castellar-Associació dels Familiars dels Malalts Mentals (AFMM).

A Girona, el Centre de Normalització Lingüística, va formar el 2014 una parella lingüística amb una usuària de la Fundació Elna, que va participar-hi com a voluntària, i una aprenenta del CNL, el relat de les quals es recull al blog del VxL. Aquesta entitat, que atén persones amb discapacitat lleu i moderada fora de l'àmbit laboral, va veure en el VxL la possibilitat de desenvolupar alguns dels objectius que persegueix, com ara l'augment de l'autoestima, l'assoliment d'un major grau d'autonomia i la disminució del desconeixement social vers el col·lectiu amb què treballa.

Enguany, sis aprenents de la Fundació Ramon Noguera han iniciat les converses en català amb una voluntària del VxL del CNL de Girona en el Centre Ocupacional Llagostera, un centre de dia que ofereix un servei de teràpia ocupacional a persones adultes amb discapacitat intel·lectual.

L'objectiu d'aquestes converses (a banda de millorar l'expressió oral en llengua catalana) és potenciar i mantenir les capacitats i habilitats dels aprenents per tal d'aconseguir una màxima integració social i laboral, i millorar d'aquesta manera la seva qualitat de vida.

El 2014 es va iniciar, també, des del CNL de Barcelona, la col·laboració amb la Fundació Catalana Síndrome de Down, amb què les persones d'aquesta entitat participen en parelles lingüístiques tant com a aprenentes com com a voluntàries i, des del CNL de Lleida, amb INTRESS (Institut de Treball Social i de Serveis Socials), una associació sense ànim de lucre especialitzada en la gestió de serveis socials en diverses àrees.

Enguany també a Rubí, el Servei de Català del CNL de Terrassa i Rubí ha posat en marxa un grup de lectura en el marc del VxL amb participants provinents del Servei de Rehabilitació Comunitària, un servei sanitari especialitzat en la rehabilitació psicosocial i reinserció comunitària de persones que pateixen un trastorn mental i són ateses en els serveis de salut mental ambulatoris del territori.

Qualsevol entitat de l'àmbit de la diversitat funcional interessada a oferir el VxL als seus usuaris pot contactar amb el centre de normalització lingüística que tingui més a prop per tal de trobar la fórmula que millor s'hi adapti.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística