Consorci per a la Normalització Lingüística

Joan Miquel Viadé, un voluntari amb molts temes de conversa - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Joan Miquel Viadé, un voluntari amb molts temes de conversa


Quan anava a classes de català per obtenir el certificat de suficiència, la mestra els va parlar del programa del Voluntariat per la llengua i s'hi va apuntar com a voluntari. Des de llavors ha participat a gairebé totes les edicions.

Es considera un militant de la llengua catalana i fa el voluntariat molt convençut. És dels que no mira el rellotge i, molt sovint, les trobades amb els seus aprenents s'allarguen més de dues hores i passen de les deu vegades per edició. Però tot i això, en Joan Miquel pensa que no és suficient perquè els seus aprenents es llencin a parlar en català.

Pensa que una cosa és aprovar un examen i l'altra parlar una llengua. Per parlar cal tenir en compte la "barrera de potencial", o en paraules més senzilles, cal veure quina és la dedicació mínima necessària per començar a parlar una llengua amb certa fluïdesa. Argumenta que si no arribem a aquest mínim d'hores setmanals, l'esforç que hi posem s'esvaeix, no s'acumula. Per això és tan important que els aprenents parlin amb més persones en català, a més de la seva parella lingüística.

Llavors, mentre parlem de la dificultat dels nostres alumnes per practicar el català en un entorn com el de Santa Coloma de Gramenet, se li acut la possibilitat d'organitzar activitats en català a través de la plataforma Meetup. En Joan Miquel opina que així es podria engrescar els aprenents perquè parlessin més sovint el català i coneguessin d'altres persones mentre fan diverses activitats.

Quina bona idea! En prenc bona nota i ens acomiadem fins ben aviat.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística