Consorci per a la Normalització Lingüística

Ràdio Sant Feliu entrevista disset parelles lingüístiques durant el curs 2014-2015 - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Ràdio Sant Feliu entrevista disset parelles lingüístiques durant el curs 2014-2015


Entre octubre de 2014 i juny de 2015, cada dos divendres, El Mirall de Ràdio Sant Feliu ha dedicat un espai d'uns deu minuts a entrevistar una parella lingüística de Sant Feliu de Llobregat.

En total, han estat disset les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL) del Centre de Normalització Lingüística Roses les que han passat pels estudis de Can Ricart, la qual cosa suposa que, a més de donar a conèixer el VxL, disset voluntaris i disset aprenents han viscut l'experiència (la majoria d'ells per primera vegada) de parlar en un mitjà radiofònic. D'aquesta manera, els aprenents en concret han pogut també practicar el català que estan millorant a través de les trobades amb les seves parelles lingüístiques davant dels micròfons.

De la mà de la presentadora del magazín, Sílvia Guillén, tots els entrevistats van fer l'esforç d'expressar-se en català amb un registre que combinés naturalitat i espontaneïtat amb el grau de formalitat propi del mitjà. L'experiència, doncs, va servir també perquè voluntaris i aprenents guanyessin seguretat i confiança a l'hora d'expressar-se en públic.

La sèrie d'entrevistes ha fet palesa la diversitat existent de parelles lingüístiques (amb una formada per una aprenenta que té la meitat d'anys que la seva voluntària o una altra en què tant la voluntària com l'aprenenta són nascudes a Andalusia) i ha permès escoltar testimonis com ara el d'aquest voluntari: «conèixer de primera mà la realitat africana és un regal. Jo era molt analfabet en temes immigrants i tenir-ne un testimoni de primera mà t'ajuda molt a entendre situacions que ara s'estan vivint», o el d'aquesta aprenenta peruana: «aprendre una llengua nova és molt complicat i la integració crec que és el més important».

Aquesta activitat, que consisteix a donar veu durant tot un any acadèmic a usuaris del Servei Local de Català de Sant Feliu de Llobregat al magazín matinal El mirall de Ràdio Sant Feliu, es va iniciar l'any 2010 (entre l'octubre d'aquest any i fins al setembre de 2011), amb la participació setmanal d'una parella lingüística o d'un aprenent del VxL, per conversar sobre l'aprenentatge i la pràctica de la llengua. Les quaranta-dues intervencions en total, d'uns quinze minuts cadascuna, van permetre escoltar els testimonis de disset voluntaris i vint-i-dos aprenents.

Durant el curs 2013-2014, els entrevistats (un cop al mes) van ser aprenents del VxL i alumnes dels cursos de català per parlar dels seus països d'origen. En aquesta ocasió, les converses van girar a l'entorn dels motius que els van fer venir a Catalunya, de per què van començar a aprendre la llengua i de les diferències que van trobar entre Catalunya i el país de naixement. A més a més, a principi de curs un voluntari i el dinamitzador del VxL a Sant Feliu de Llobregat van explicar el funcionament de les parelles lingüístiques.

En els següents enllaços es poden escoltar totes les entrevistes enregistrades:

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística