Consorci per a la Normalització Lingüística

"Per triar i remenar": frases fetes als aparadors de la Bisbal d'Empordà (CNL de Girona) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

"Per triar i remenar": frases fetes als aparadors de la Bisbal d'Empordà (CNL de Girona)


Les frases fetes són poc utilitzades o poc conegudes per molta gent. Entre el jovent, per exemple, el seu ús és cada vegada més reduït. També el col·lectiu de persones nouvingudes desconeix bona part d'aquestes expressions. Per això, aquesta campanya proposa activitats que van més enllà de les aules, tant de les escoles com dels cursos de català per a adults. La llengua s'aprèn a classe, però també al carrer, amb els fills, amb els amics, amb els botiguers..., aquesta és la idea subjacent.

Pels voltants de Sant Jordi es van poder veure més de vuitanta cartells que contenien frases fetes catalanes als comerços, a les escoles, a les cartelleres municipals de la Bisbal d'Empordà... Tots aquests cartells formaven part de la campanya "Per triar i remenar", impulsada per l'Oficina de Català (CNL de Girona) i la Federació de Comerciants de la Bisbal. Amb aquesta iniciativa es vol recuperar i difondre l'ús de les frases fetes catalanes entre la població de la Bisbal i, per això, també es va organitzar un concurs paral·lel per fomentar-ne la participació. Aquest concurs estava adreçat a tota la població, als centres escolars, a l'alumnat dels cursos de català per a adults i al Voluntariat per la llengua.

Les activitats proposades van ser:

1. Cartells amb frases fetes als establiments comercials de la població: visibles per a tothom i susceptibles de ser comentades. Les frases fetes estaven en consonància amb l'article que ven cada establiment. Ex.: "Remenar les cireres" (en una fruiteria), "Estirar més els peus que els llençols" (en una botiga de roba de casa) o "Hi ha més dies que llonganisses" (en una carnisseria).

2. Concurs relacionat amb les frases fetes. Per participar-hi calia, o bé respondre les preguntes d'un qüestionari, que es va repartir als establiments col·laboradors, a les escoles, etc.; o bé, apadrinant una frase feta, és a dir: fent una entrada al Facebook del CNLG amb la frase feta preferida. D'aquesta manera, es va aconseguir enriquir el recull de frases repartides per la població.

Entre els participants al concurs es van sortejar tres magnífics premis cedits per la Federació de Comerciants de la Bisbal.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística