Consorci per a la Normalització Lingüística

Endevina-la! Un joc lingüístic per dinamitzar el comerç (CNL Vallès Oriental) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Endevina-la! Un joc lingüístic per dinamitzar el comerç (CNL Vallès Oriental)


L'escriptura mitjançant jeroglífics ha estat present a les escriptures egípcies, anatòliques, maies... Des de fa dos anys, però, també podem trobar jeroglífics al Vallès Oriental!

Un joc lingüístic basat en jeroglífics d'en Jordi Esteban, l'Endevina-la!, ha estat l'excusa per promoure l'ús del català d'una manera lúdica i engrescadora als establiments comercials de Canovelles, Granollers i Sant Celoni.

L'any 2014 la tècnica de l'Oficina de Català de Canovelles va crear aquest joc com a actuació de promoció del català, adreçada als comerços de la localitat. Com que l'activitat va ser tot un èxit (amb un diploma de reconeixement de la Confederació de Comerç de Catalunya), aquest any el Servei Local de Català de Granollers i l'Oficina de Català de Sant Celoni també han organitzat l'Endevina-la!

El funcionament és ben simple: cada establiment té en un lloc visible de l'aparador un cartell amb un dels jeroglífics del concurs i unes butlletes perquè els clients les emplenin amb la solució corresponent. També s'editen uns tríptics amb les bases i la llista dels establiments participants. Al final de concurs es fa un sorteig i es reparteixen premis, la majoria de les vegades relacionats amb els establiments participants (lots de productes, àpats a restaurants, entrades al teatre...). En un dels casos, també hi ha hagut un premi infantil (bossa i pastís de llaminadures).

En la primera edició, que es va fer a Canovelles, hi van participar 15 establiments i es van recollir 210 butlletes. Aquest any 2015, a Canovelles hi ha hagut un augment tant d'establiments (25) com de butlletes (404). Pel que fa a Sant Celoni, hi han participat 24 establiments i s'han recollit 700 butlletes. Quant a Granollers, 34 establiments de l'Associació de Botiguers la TraCa han recollit 1.364 butlletes.

Aquesta activitat ens ha permès treballar amb les àrees de promoció econòmica dels ajuntaments, amb les associacions de comerciants i amb els comerços directament. Ens hem fet visibles i molta gent ha pogut jugar amb la llengua en un entorn diferent.

Posteriorment, s'han fet exposicions amb tots els cartells a les biblioteques.

Properament l'Oficina de Català de Montmeló s'afegirà a l'Endevina-la! Voldreu participar-hi?

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística