Consorci per a la Normalització Lingüística

Benvinguda a l’estiu! Una combinació de llengua, cultura i diversió (CNL Montserrat) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Benvinguda a l’estiu! Una combinació de llengua, cultura i diversió (CNL Montserrat)


Amb l'arribada del bon temps, les terrasses del Passeig de Manresa s'omplen de gent. Passar una estona prenent un refresc, xerrant amb els amics o simplement veient la gent passejar et permeten distreure tot aprenent la llengua i la cultura catalanes.

Amb aquest objectiu, el CNL Montserrat i la cadena d'establiments de restauració Diesa de Manresa van acordar, ja fa quatre anys, dur a terme un concurs de llengua i cultura, que servís de distracció, però també d'aprenentatge d'aspectes culturals del nostre país i, evidentment, de la forma escrita de la nostra llengua. Així va néixer Benvinguda a l'estiu!

L'activitat resulta lúdica i divertida, d'acord amb aquests mesos de calor. Aquest any s'ha editat un passatemps, que consisteix a ordenar les lletres barrejades de deu paraules relacionades amb l'estiu i amb la cultura popular, i escriure-les correctament. En les altres edicions, el contingut ha estat divers. En la primera edició es va difondre la història de la festa de Sant Joan i el concurs consistia a completar dites catalanes relacionades amb aquesta tradició. L'any següent es va dedicar una sopa de lletres a les fruites i les hortalisses d'estiu que es conreen a Catalunya. I l'any passat, el concurs estava dedicat al nom de begudes. És, en certa manera, un repàs de cultura sobre temes diversos i també un repàs d'ortografia ja que, per poder optar als premis, s'ha escriure correctament en català el nom del que es demana.

Diesa restauració, conjuntament amb el CNL Montserrat, elaboren i editen unes butlletes amb les bases del concurs, que es reparteixen entre la clientela de les terrasses del Passeig i l'alumnat dels cursos de català. Però, com la resta d'activitats de promoció del coneixement i l'ús del català del CNL Montserrat, el concurs es difon entre tota la població, ja que per mitjà de les xarxes socials també es pot concursar.

Entre les butlletes encertades se sortegen tres menús per a dues persones al restaurant Passeig de Manresa.

Diesa restauració i el CNL Montserrat han col·laborat estretament durant més de deu anys per promoure el coneixement i l'ús del català en el sector de la restauració i estan molt satisfets de la resposta a aquest concurs estiuenc, ja que en cada edició hi hagut una participació de més d'un centenar de persones.

El lliurament dels premis es duu a terme al restaurant Passeig, amb la presència del president del Consell de Centre del CNL Montserrat i representants de Diesa, i els mitjans de comunicació local se'n fan ressò.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística