Consorci per a la Normalització Lingüística

El Voluntariat per la llengua ha impulsat 10.189 parelles lingüístiques el 2014 - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

El Voluntariat per la llengua ha impulsat 10.189 parelles lingüístiques el 2014


El Voluntariat per la llengua (VxL), que impulsa el Departament de Cultura i gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format 10.189 parelles lingüístiques al llarg de 2014. El programa facilita la pràctica oral del català a aquelles persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i volen començar a parlar-la en un context real i distès amb altres persones que l'usen habitualment.

Del total de parelles creades des dels diferents centres de normalització lingüística del territori, 1.331 s'han format en el marc de diferents àmbits, com ara el de la diversitat funcional i la diversitat religiosa, en col·laboració amb entitats de tot tipus, empreses, centres esportius, penitenciaris o hospitalaris, etc.

El CPNL ha establert acords de col·laboració amb 820 entitats i associacions, que ofereixen activitats, espais i difusió del VxL i ha organitzat 1.771 activitats complementàries de llengua i cultura i de dinamització del programa amb la participació de 61.994 persones. També hi han col·laborat 3.867 establiments comercials, que es comprometen a parlar en català, ajudar els participants a practicar-lo i, alguns, ofereixen descomptes amb el carnet VxL.

Un total de 10.831 persones han participat al programa al llarg de l'any, de les quals 6.291 són aprenentes i 4.540 són voluntàries. Dels 10.831 participants de l'any 2014, 6.266 s'hi han inscrit per primera vegada. Dels 6.266 nous inscrits, 4.230 ho han fet com a aprenents i 2.036 com a voluntaris.

Procedència, sexe i edat dels inscrits

El 83,4% dels nous voluntaris són nascuts a Catalunya; el 6,9% a la resta de l'Estat espanyol, el 4,7% són d'origen estranger i un 5% no especifica la seva procedència. En el cas dels nous aprenents, el 58% és d'origen estranger, el 25,2% prové de la resta de l'Estat espanyol, el 9,7% és nascut a Catalunya i la resta no concreta el seu origen.

En el cas dels aprenents d'origen estranger, cal destacar que el 34% procedeix de l'Amèrica del Sud i el 19,2% del nord d'Àfrica. Com ja és habitual, destaca l'alta participació de les dones, que suposen un 72,44% del total de nous inscrits: en el grup de voluntaris representen el 69% i en el d'aprenents, el 74%. Pel que fa a grups d'edat, predominen els voluntaris d'entre 50 i 65 anys i els aprenents d'entre 30 i 39 anys.

El carnet de VxL ofereix 80 avantatges en albergs, museus, teatres, cinemes i altres equipaments culturals de tot Catalunya. A banda d'això, els voluntaris i aprenents també poden accedir a avantatges corresponents a equipaments i establiments del territori al qual estan adscrits. L'any 2014 s'ha renovat el disseny d'aquest carnet.

El VxL s'exporta

A més d'haver-se estès a altres territoris de parla catalana (País Valencià, Andorra, Illes Balears i Perpinyà), el VxL s'ha convertit en model de referència per a la promoció de l'ús d'una llengua. El programa s'aplica a la Vall d'Aran, per fomentar l'occità-aranès, a Flandes per al flamenc i a la província de Bolzano (Itàlia) per a l'italià i l'alemany.

Més informació a:

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística