Consorci per a la Normalització Lingüística

Concurs de microrelats per Twitter #gustmaresme (CNL Maresme) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Concurs de microrelats per Twitter #gustmaresme (CNL Maresme)


Al Centre de Normalització Lingüística del Maresme ens vam proposar l'any 2012 iniciar un concurs de relats per Sant Jordi. Feia poc que teníem el compte de Twitter del VxLMaresme, calia donar-lo a conèixer i impulsar-ne l'ús. Així, va sorgir la idea de fer un concurs de microrelats per Twitter, per Sant Jordi. Enguany ja n'hem fet la tercera edició.

Un dels objectius pel qual vam crear el concurs de microrelats era incentivar l'ús del català a les xarxes socials. Si la nostra tasca és promoure l'ús social del català, un àmbit en què s'ha d'actuar és, sens dubte, les xarxes socials. El CNL del Maresme hi és present amb quatre pàgines de Facebook i dos perfils de Twitter.

Un objectiu posterior, fruit de l'experiència de les primeres edicions, és connectar amb el perfil d'usuaris joves, tant per donar-los a conèixer l'oferta eductiva del CNL com el programa VxL. El concurs de microrelats ha facilitat entrar en contacte amb joves que han esdevingut voluntaris lingüístics.

En l'àmbit de l'ensenyament, ens proposem introduir les TIC a les aules. Cal aprofitar tot el nostre bagatge i coneixement i, al mateix temps, tot el que ens ofereix la tecnologia per fer de l'aprenentatge de la nostra llengua un procés integrador que esdevingui útil en la vida quotidiana dels alumnes, en les seves relacions personals, a la feina i, conseqüentment, a les xarxes.

Finalment, però no menys important, ens permet col·laborar amb entitats del territori, com ara les biblioteques, els ajuntaments i el Consell Comarcal del Maresme.

El concurs és obert a la participació de tothom, només cal ser seguidor d'un dels perfils de Twitter. S'inicia per Sant Jordi i té una durada d'un mes. Els participants han de ser majors d'edat, i ho han de fer des d'un perfil personal de Twitter. El jurat, format per un representant del VxL, un del CNL i un de les biblioteques, decideix quines són les tres piulades finalistes. Els premis es lliuren a la festa de cloenda dels cursos.

El concurs de microrelats sempre té un tema a partir del qual es desenvolupa la història, sempre relacionat amb la comarca del Maresme, amb allò que la caracteritza, per tal d'afavorir-ne el coneixement entre els alumnes i aprenents. Els temes són precisos i concrets per als alumnes amb poc coneixement de la llengua, però alhora permeten als alumnes amb més nivell fer volar la imaginació i la creativitat.

  • Històries del tren (2012):

La costa del Maresme té un eix vertebrador que és el tren, al voltant del qual vam comprovar que hi ha moltes històries i vivències personals. Ens va sorprendre la qualitat dels microrelats presentats i ens va engrescar a organitzar la següent edició.

  • Maresme i el mar (2014):

No cal dir que un altre element singular de la comarca és el Mediterrani; el mar va inspirar molts més alumnes, aprenents i voluntaris. La qualitat dels tuits va ser, encara, superior.

  • Gust de Maresme (2015):

Enguany hem volgut fer èmfasi en els productes de la terra i el mar que ofereix la comarca. La temàtica ens ha permès tenir la col·laboració del Consell Comarcal del Maresme, el qual va creure en les possibilitats d'aquest concurs per promocionar la comarca a Twitter. Hi aporta els premis, juntament amb les biblioteques del Maresme. El concurs es vehicula amb l'etiqueta #gustmaresme.

Any rere any, no només ha crescut el nombre de participants i de microrelats, sinó també de repiulades que ens han ajudat a difondre el concurs i els dos perfils de Twitter. A més, el nombre dels seguidors dels dos perfils s'ha incrementat un 20 %, aproximadament. Una de les claus de l'augment de participació creiem que ha estat la difusió continuada i programada del concurs, amb cartells i temes suggerents.

Aquestes xifres, ens esperonen a continuar proposant aquest tipus d'activitat entre l'alumnat, i els participants al VxL i el públic en general.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística