Consorci per a la Normalització Lingüística

Sabors del món (CNL L’Heura) - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Sabors del món (CNL L’Heura)


Des del 2012, dir «juny» a Santa Coloma de Gramenet és sinònim de «Els sabors del món». Aquesta mostra de productes culinaris va néixer del treball conjunt de l'Associació de Comerciants Fondo Comerç amb el CNL L'Heura en el marc del Pla de dinamització lingüística que ambdues entitats desenvolupen fa anys.

La mostra té tres objectius: la promoció del comerç de proximitat, la cohesió social i el foment del català com a llengua comuna. El reclam principal és el tast de productes i plats de procedències molt diverses.

La feina del CNL L'Heura comprèn diverses actuacions. D'una banda, garantir que tots els usos escrits de la mostra siguin en català i que els usos orals, com a mínim els que emet l'organització, també ho siguin. El Fondo és un territori amb molta diversitat lingüística ―hi ha més de 60 nacionalitats― i aquest objectiu és important per fer-hi present una llengua que per a moltes persones és invisible en la seva quotidianitat i de la qual tenen un coneixement nul o feble.

D'altra banda, aprofitem cada edició per presentar l'oferta de serveis del CPNL a tots els comerciants. El dia de la mostra ―que enguany és el 7 de juny, com sempre a la plaça del Rellotge― els tècnics del CNL L'Heura també traduïm i revisem productes i plats presentats a darrera hora. I contribuïm a fomentar l'ús oral del català a partir de diverses activitats lúdiques adreçades principalment a infants.

Una de les actuacions més destacades i que més repercussió han obtingut és la traducció de noms de productes que, en molts casos, fins fa ben poc no tenien equivalents en català. Aquesta feina, que ha fet el Termcat, s'ha materialitzar en un glossari, que es va presentar en públic el passat 8 de maig. Actualment el glossari té 47 termes, que fan referència tant a productes alimentaris (verdures, fruites, begudes, pans) com a elaboracions gastronòmiques (aperitius, plats a base de carn o de peix, salses, dolços i postres) d'arreu del món: productes i elaboracions de la cuina xinesa, japonesa, coreana, índia, armènia, turca, de tot l'Orient Mitjà, del Pròxim Orient, del Magrib, de l'Àfrica occidental o de l'Amèrica Central i del Sud.

Cada fitxa conté la denominació en català, equivalents en castellà, francès i anglès, àrea temàtica i definició, tot i que no sistemàticament, atès que aquest recull s'ha concebut com un projecte obert, en curs de treball, que s'anirà completant, tant pel que fa a la informació dels termes que ja conté com a la incorporació de nous termes de properes edicions de la mostra.

El CNL L'Heura s'ha encarregat de difondre aquests i altres productes. En les dues primeres edicions, a través d'unes fitxes que es van recollir en carpetes i que es van distribuir el dia de la mostra (vegeu-les a l'apartat "Destaquem" del nostre web). Posteriorment, se'n va fer difusió cada setmana durant un any i mig, via Facebook i Twitter.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística