Consorci per a la Normalització Lingüística

Un voluntari del VxL de Roses guia una excursió pel camí de ronda - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Un voluntari del VxL de Roses guia una excursió pel camí de ronda


Els participants en el Voluntariat per la llengua (VxL) no només ho poden fer formant part d'una parella lingüística, sinó que també n'hi ha que condueixen activitats lúdiques o culturals de tot tipus per a la resta del col·lectiu.

És el cas de l'Esteve Palou, voluntari per la llengua des del 2007, membre de l'Associació Excursionista Cabirols de Roses (que és també entitat col·laboradora del VxL) i gran coneixedor de la geografia empordanesa. El dissabte 25 d'abril va guiar una excursió per als participants en el VxL i l'alumnat dels cursos de català de l'Oficina de Català de Roses (del Centre de Normalització Lingüística de Girona).

Els excursionistes van trobar-se a les 8 h del matí davant de l'Oficina de Català i, al llarg de quatre hores, van fer un recorregut que començava a la Riera Quarantena i acabava al Port de Roses.

A part de gaudir del fantàstic paisatge empordanès, les persones participants a l'activitat també van poder escoltar les explicacions i les anècdotes del guia, com ara per exemple, que els camins de ronda deuen el seu nom a les rondes o guàrdies que han fet, tradicionalment, les patrulles, resseguint la línia de la costa, per vigilar el contraban i el trànsit d'embarcacions a la vora de la línia de mar.

Tant per als aprenents i voluntaris del VxL com per a l'alumnat dels cursos de català per a adults, activitats com aquesta (que es fan arreu del territori durant tot l'any) suposen cohesionar el col·lectiu, motivar-los i engrescar-los a practicar la llengua catalana en contextos diversos, fomentant el coneixement de l'entorn i de la història i la cultura catalanes.

Només durant el 2014, hi van haver 130 participants en el VxL (tant voluntaris com aprenents) que van compartir els seus coneixements o habilitats a través d'activitats de tot tipus. Per als aprenents, aquesta pràctica contribueix també a la reafirmació i el reconeixement social en el procés d'aprenentatge de la llengua.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística