Consorci per a la Normalització Lingüística

Fomentar l’ús del català a través de les associacions de Pares i Mares - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Fomentar l’ús del català a través de les associacions de Pares i Mares


El Consorci per a la Normalització Lingüística col·labora amb les AMPA, promovent la formació en llengua catalana i el suport a les famílies, per al foment de l'ús del català. Considerem que aquest és un àmbit d'actuació important, ja que les mares i pares representen una part important de la ciutadania i tenen un paper rellevant en l'àmbit educatiu. Un exemple d'aquesta activitat és la tasca que desenvolupa el CNL de l'Hospitalet, tant és així que aquesta tasca té un reconeixement en els Plans educatius d'entorn de l'Hospitalet, que estableixen el treball amb les famílies com un un dels eixos principals.

Aquest CNL, entre d'altres accions, ofereix sessions d'introducció a la llengua oral, adreçades a mares i pares que els costa entendre el català i no saben parlar-lo. Els professors es desplacen als centres educatius per impartir les sessions en un horari consensuat amb les famílies. Els alumnes assoleixen un nivell de comprensió oral i escrita que els permet entendre les comunicacions del centre educatiu i ajudar els fills en les seves tasques escolars. Alhora, tenen l'ocasió de fer sortides de coneixement de l'entorn i entrar en contacte amb altres famílies. A banda d'aquestes sessions, el CNL també assessora i proporciona material pedagògic per crear grups de conversa. Durant el curs escolar 2014-2015 s'han dut a terme nou sessions d'introducció a la llengua oral i un grup de conversa. També s'han promogut i s'ha fet el suport lingüístic de tallers de criquet que es fan en una escola de la ciutat, amb l'objectiu que els infants que ja coneixen aquest esport el puguin compartir i ensenyar als altres.

Específicament pel que fa a la gestió de les AMPA, els centres de normalització lingüística ofereixen el Servei d'Assessorament Lingüístic i imparteixen sessions d'ús de models de documents, perquè puguin dur a terme les seves gestions en català. També se'ls ofereix material, suport lingüístic i un acompanyament per realitzar altres activitats que responguin a les seves necessitats i demandes. Per exemple, el CNL Eramprunyà, al seu web té un enllaç a través del qual s'accedeix a models de documents per a les AMPA.

Un altra activitat important és la promoció del Voluntariat per la llengua a les associacions de pares i mares d'alumnes. Durant l'any 2014 s'han fet més de cent parelles lingüístiques a centres escolars del CNL L'Heura, CNL Alt Penedès i el Garraf, CNL de Girona i el CNL del Vallès Oriental, entre d'altres.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística