Consorci per a la Normalització Lingüística

Centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat


El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat declarar l'any 2015 com a Any de les Biblioteques, coincidint amb el primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya, un projecte creat i liderat per Eugeni d'Ors per crear biblioteques arreu del territori català amb l'objectiu de fer arribar a tothom la cultura. Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot van ser les primeres localitats que van tenir una biblioteca d'aquest projecte gràcies al concurs que es va convocar el 1915, que volia instaurar una biblioteca popular en cada demarcació.

L'Any de les Biblioteques pretén donar a conèixer l'efemèride, però també reivindicar la cultura com un element clau per al desenvolupament del país i mostrar les biblioteques com una peça fonamental per a aquest fi.

El Departament de Cultura assumirà l'organització i el finançament de commemoració. Per materialitzar-la, s'ha acordat crear la Comissió Promotora de l'Any de les Biblioteques, que encapçalarà el president de la Generalitat i que actuarà com a òrgan de comunicació i de trobada de les institucions relacionades amb l'àmbit de les biblioteques de Catalunya, especialment diputacions, ajuntaments i entitats municipalistes.

El Consorci col·labora estretament amb les biblioteques públiques d'arreu del territori. L'any 2014 es van signar 35 acords de col·laboració amb diverses biblioteques per dur a terme accions de promoció del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

De les activitats que s'hi organitzen destaquem les que estan relacionades amb el foment de la lectura, com per exemple els clubs de lectura, tallers de lectura en veu alta, tallers de lectura fàcil, presentacions de llibres, concursos literaris, conferències, xerrades i trobades amb escriptors catalans.

Per la seva banda, les biblioteques organitzen visites guiades per als alumnes i participants del VxL, i alhora aquests espais esdevenen un punt de presentació, inscripció i informació del programa Voluntariat per la llengua i un punt d'accés a l'entorn web d'ensenyament i aprenentatge del català, Parla.cat.

A banda de les activitats estrictament relacionades amb la lectura i la literatura, el CPNL duu a terme altres activitats en col·laboració amb les biblioteques, com ara projeccions del cicle de cinema CINC, exposicions diverses i celebracions de diades assenyalades, com Sant Jordi, el Dia Mundial de la Poesia, el Dia Internacional de la Llengua Materna, etc.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística