Consorci per a la Normalització Lingüística

2015, any Muntaner - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

2015, any Muntaner


Aquest 2015, coincidint amb el 750è aniversari del seu naixement, a Peralada, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, especialment, i la col·laboració d'institucions i organismes d'arreu dels Països Catalans, han organitzat l'Any Muntaner, autor d'una de les quatre Grans Cròniques, una joia de la historiografia catalana medieval.

L'objectiu és difondre la figura de Muntaner i acostar-la al públic en general i impulsar la relectura de la seva obra.

Ramon Muntaner, fill d'una família noble de Peralada, fou un militar, administrador, polític i redactor de la Crònica Muntaner, que narra els fets ocorreguts des de la concepció de Jaume I fins a la coronació d'Alfons IV d'Aragó. La seva vida va transcórrer al costat de reis, prínceps i cavallers, motiu pel qual la seva crònica, a diferència de les altres tres, està carregada de dades històriques que ell mateix va presenciar. Per tot això, els organitzadors d'aquesta commemoració, que compten amb el suport de filòlegs i experts en literatura, remarquen el valor de la Crònica com a document històric, sobretot pel que fa als capítols que narren l'expedició que va dur a terme la companyia d'almogàvers que liderava Roger de Flor. Muntaner, un dels seus homes de confiança i escrivà de la companyia, va seguir els almogàvers per l'orient bizantí.

Tot i que el gruix d'actes programats tindran lloc a Peralada, ciutats d'arreu dels Països Catalans se sumaran a la celebració per reivindicar la figura de Ramon Muntaner. Així, d'entre les propostes, destaquen els cicles de conferències, les exposicions i la ruta literària que entre abril i setembre es farà als carrers de Peralada o els concerts de música medieval.

El CPNL a través dels diversos centres organitzarà activitats amb alumnes i participants del programa Voluntariat per la llengua per divulgar la vida i obra d'aquest il·lustre cronista, especialment perquè a partir de l'obra de Ramon Muntaner es pot conèixer un període molt important de la història de Catalunya.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística