Consorci per a la Normalització Lingüística

50è aniversari de l’edició del llibre Els altres catalans de Paco Candel - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL - Febrer de 2015

50è aniversari de l’edició del llibre Els altres catalans de Paco Candel


El Consorci per a la Normalització Lingüística és un dels ens impulsors del "Programa Paco Candel. Catalunya, un sol poble", conjuntament amb els departaments de Benestar Social i Família, Ensenyament, Cultura i la Fundació Paco Candel. Aquest programa recorda la figura de Paco Candel, coincidint amb el 50è aniversari de la publicació de la seva obra més coneguda.

La figura de Candel és molt important per la ciutat de l'Hospitalet, atès que va ser regidor de l'Ajuntament de l'Hospitalet entre els anys 1979 i 1983, en el primer ajuntament democràtic, i va ser al capdavant de la Regidoria de Cultura. L'autor va mantenir-se sempre vinculat a la ciutat de l'Hospitalet. El 1983 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi, l'any 2000, amb el Premi d'Honor Ciutat de l'Hospitalet i, el 2003, amb la medalla d'Or de la Generalitat. Per aquest motiu, a l'Hospitalet s'han dut a terme un seguit d'actes commemoratius del 50è aniversari de l'edició del llibre Els altres catalans en què hi ha participat el Centre de Normalització Lingüística de l'Hospitalet, entre altres organismes.

Amb les activitats que el CNL ha organitzat s'ha volgut constatar que l'ús de la llengua catalana és un dels elements clau en la integració al país de les persones nouvingudes, alhora que s'ha destacat la importància dels fluxos migratoris del segle XX i XXI, en la configuració de l'Hospitalet.

D'entre totes les activitats organitzades pel CNL, volem destacar l'elaboració, conjuntament amb el Centre d'Estudis de l'Hospitalet (CEL'H), de la ruta Candel que pretén rememorar els escenaris de l'Hospitalet que l'escriptor recull al llibre Els altres catalans. Durant la ruta es llegeixen els diferents fragments del llibre relacionats amb el lloc. El Centre de Normalització Lingüística va ser l'encarregat de fer la tria dels textos del llibre en què s'esmenta la ciutat de l'Hospitalet i el CEL'H va ser l'encarregat de dur a terme la ruta, en què a més de llegir els textos del llibre es feien les explicacions històriques corresponents dels llocs.

D'altra banda, el CNL de l'Hospitalet va col·laborar amb l'Escola Municipal de Música-Centre de les Arts (EMMCA) per la representació teatral d'una adaptació de l'obra Els altres catalans. L'EMMCA, a través de Pentateatre Atòmic, s'ha encarregat de dur a terme l'adaptació teatral del llibre Els altres catalans i la direcció artística de l'obra, i ha ofert places als alumnes dels cursos de català i als participants del Voluntariat per la llengua per al curs d'interpretació de l'EMMCA en què s'ha treballat aquest projecte.

El CNL va proposar a l'alumnat i a les parelles lingüístiques la participació en l'activitat de teatre. L'espectacle teatral final s'ha fet amb quatre obres de petit format: Crisi, de Marc González de la Varga; PsicoDrama, de Marc González de la Varga; Un país d'acollida, d'Oriol Esteve i El coco, d'Aniol Florensa.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística