Consorci per a la Normalització Lingüística

Lèxics esportius per al foment de l’ús social del català - Notícies del CPNL - Desembre de 2014

Notícies del CPNL - Desembre de 2014

Lèxics esportius per al foment de l’ús social del català


L'esport és un dels grans fenòmens de massa del nostre món i actualment tothom hi té algun tipus de relació ja sigui com a practicant o bé com a simple espectador.

La presència de l'esport català al món és importantíssima, però l'ús social de la llengua catalana en l'àmbit esportiu està fortament influenciat per la cultura anglosaxona, atès l'origen de la majoria d'esports que es practiquen habitualment.

L'esport en català és una bona manera d'apropar les comunitats de persones nouvingudes al territori i al seu entorn sociocultural. En aquest sentit, diversos centres de normalització lingüística han elaborat materials per potenciar l'ús correcte del català en l'àmbit de l'esport. Us presentem, doncs, uns exemples de lèxics esportius.

El CNL de l'Hospitalet va treballar, conjuntament amb el TERMCAT, per a la fixació de la terminologia del joc del criquet en català i la seva incorporació a futures edicions de diccionaris d'esports. Així, doncs, va publicar el vocabulari bàsic del criquet amb la col·laboració també de la UFEC.

El CNL de Lleida, amb l'assessorament terminològic del TERMCAT, va elaborar el Lèxic d'hoquei sobre patins, que recull la terminologia bàsica d'un esport amb gran implantació a Catalunya. El tríptic, adreçat als entrenadors i practicants de l'hoquei sobre patins, presenta un centenar de termes catalans i inclou indicacions sobre l'ús d'alguns termes.

Cinc contra cinc. Lèxic de futbol sala. Juguem-hi en català, és un recull de vocabulari elaborat pel CNL del Vallès Oriental conjuntament amb la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, el TERMCAT i amb la col·laboració de tècnics, entrenadors i jugadors d'alguns equips de futbol sala de la comarca. Cinc contra cinc inclou un relat d'un infant que juga la final d'un torneig, que serveix per anar introduint termes més bàsics i coneguts d'un partit de futbol sala; un glossari que aplega terminologia més específica de jugades, moviments, accions..., i una il·lustració d'un camp de futbol amb les diferents àrees, línies i punts de joc.  

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística