Consorci per a la Normalització Lingüística

El “Tast de parelles lingüístiques” a la Setmana del Llibre en Català: una fórmula consolidada - Notícies del CPNL

Activitats properes del CPNL

El “Tast de parelles lingüístiques” a la Setmana del Llibre en Català: una fórmula consolidada


El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) participa, des de 2011, a la Setmana del Llibre en Català, la tradicional mostra de la producció editorial en català, que enguany celebra la 32a edició.

Entre les activitats que el CPNL presenta, el "Tast de parelles lingüístiques" s'ha consolidat com una bona pràctica per mostrar de manera real la dinàmica que segueixen les trobades dels participants del Voluntariat per la llengua.

Voluntaris i aprenents en actiu, arribats de diferents centres de normalització lingüística propers a Barcelona, participen a l'estand del CPNL per oferir una estona breu de conversa als visitants de la Setmana que s'hi vulguin apropar. Els dinamitzadors del VxL s'encarreguen de fer la proposta a tothom que vulgui saber de primera mà com es pot practicar el català de manera ben agradable i distesa.

D'aquesta manera, qualsevol persona pot convertir-se per una estona en voluntari o aprenent i gaudir d'una experiència. Això sovint acaba amb la incorporació al programa de noves parelles lingüístiques, després d'haver-ho conegut de primera mà.

En aquests anys, s'han apropat al tast també escriptors, personatges mediàtics, gent del món de la llengua (com ara Joaquim Carbó, Roger de Gràcia, Francesc Vallverdú, Vicenç Villatoro, Albert Pèlach, Núria Ribó...) i alguns d'ells, en acabar l'experiència, s'han adreçat als assistents per encoratjar-los a fomentar l'ús del català.

Aquesta fórmula es fa servir a la resta del territori en diferents manifestacions al carrer (com ara la Diada de Sant Jordi a Badalona i a Sant Adrià de Besòs o la Festa de la Llum a Manresa, fires com la d'entitats socials i cooperació, de Berga, en què es fan els "Tastets de llengua solidaris", o el Mercat de Lletres a Igualada; també trobades de cultura popular...).

El Voluntariat per la llengua es fa visible també a l'espai del CPNL a través del testimoniatge de les persones que participen en el programa i de les que han intervingut en el tast i no el coneixien. A més, mostren algunes de les activitats que voluntaris i aprenents poden fer per complementar les trobades amb la parella lingüística (com ara recitals de poemes, lectures dramatitzades, teatre, clubs de lectura fàcil...) i, l'any passat, es va presentar un llibre que una voluntària del VxL va escriure a partir de les converses amb la seva parella lingüística.

El CPNL participarà enguany a la Setmana del Llibre en Català el proper dimecres, 10 de setembre, a la tarda, amb noves propostes, a més del ja tradicional "Tast de parelles lingüístiques": l'explicació d'una recepta d'arròs africà per part d'un parella lingüística  (que serà repartida en català i en mandinga als assistents), la presentació del llibre Històries de Barcelona (a càrrec de la seva autora, Anita Janczak, alumna del CPNL i aprenenta del VxL nascuda a Polónia i arribada a Catalunya el 2009), l'explicació del programa "Llengua i cultura" del CPNL, la presentació dels cursos de lectura en veu alta (amb lectures per part dels alumnes i el testimoni tant de professors com de persones que han fet aquests cursos) i el Joc 300 fets de llengua (en què els participants podran guanyar jocs, llibres i revistes en català tot superant reptes lingüístics relacionats amb fets històrics que tenen a veure amb la lectura). 

Enllaços relacionats

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística