Consorci per a la Normalització Lingüística

La colla castellera com a parella - Notícies del CPNL

Activitats properes

La colla castellera com a parella

Colla castellera
Colla castellera

La finalitat d'aquest  projecte, engegat pel Servei Local de Molins de Rei (CNL de Ca n'Ametller), va més enllà de difondre el programa Voluntariat per la llengua (VxL): la colla castellera, en aquest cas, esdevé la "parella" lingüística d'un aprenent i a banda l'entitat difon una activitat tradicional. 

 La participació de la Colla Castellera els Matossers de Molins de Rei va començar fent difusió del programa entre els seus associats, va continuar amb l'organització d'un taller sobre el fet casteller amb motiu de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i ha acabat amb el compromís de la Colla de "tutoritzar" els aprenents que volen tenir-los com a parella i fomentar activament l'ús del català.

Del taller ja s'han fet cinc edicions, sempre amb un format similar: explicació de l'origen de l'activitat, els noms de les estructures i de la roba, les mesures de protecció, els colors de les camises, el paper de la música, i escenificació d'un castell per entendre millor el que s'ha explicat. En les darreres edicions, a més, s'assisteix a un assaig en directe. També el president de la colla, dues alumnes i la responsable del SLC  van participar en un programa de ràdio per explicar aquesta experiència.

El paper de la Colla com a "parella" va començar l'any 2011, en la 12a edició del VxL a Molins de Rei. Feien falta voluntaris i vam aparellar un aprenent molt actiu amb la Colla, amb el compromís que tothom se li adrecés en català. En l'edició següent vam fer un pas més en aquesta col·laboració: vam incorporar 5 aprenents a la Colla (ja que els mateixos aprenents ens ho havien demanat) i l'aprenent de l'edició anterior va passar a fer el paper "d'enllaç" entre els nous aprenents i la Colla, ja que ell continuava anant als assajos perquè s'havia fet soci de la Colla.

La col·laboració amb una colla castellera tanca el cercle del que voldríem aconseguir: dóna a conèixer una activitat cultural; propicia un entorn on poder parlar en català als aprenents i consciencia la Colla cap a un canvi d'hàbits lingüístics.

Ja que l'experiència duta a terme amb la Colla Castellera els Matossers de Molins de Rei ha estat mol reeixida, altres Centre de Normalització lingüística han dut a terme activitats molt similars.  El CNL de Badalona ha dut  a terme un Taller de castells "Tots som una colla": t'hi apuntes?" conjuntament amb els Castellers de Badalona ens ofereixen de participar per apropar aquesta tradició a alumnes dels cursos de català i participants dels programa VxL. El taller constava d'una sessió teòrica i de dues sessions pràctiques d'assaig. A més,  es va poder participar en una diada castellera.

Els alumnes dels cursos de català del CNL de Cornellà van poder assistir a un assaig dels Castellers de Cornellà. En aquest cas la Colla  a més d'explicar  com funcionen els castells, el va ensenyar a posar- se la faixa.

Activitats similars s'han dut a terme al CNL del Vallès Occidental 3 que ha col·laborat amb els Castellers de Sant Cugat, la delegació de Sant Martí del CNL de Barcelona va fer un taller amb els Castellers de Barcelona i el CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura col·labora amb la  colla castellera Xiquets de Reus.

En resum aquest tipus d'activitat permet que els nostres alumnes s'integrin-se en el context social i cultural i coneguin una de les principals manifestacions populars i tradicionals del nostre patrimoni cultural.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística