Consorci per a la Normalització Lingüística

La Unitat Oberta Montilivi s’adhereix al VxL tot formant parelles lingüístiques amb joves interns d’aquest l’equipament gironí - Notícies del CPNL

Activitats properes del CPNL

La Unitat Oberta Montilivi s’adhereix al VxL tot formant parelles lingüístiques amb joves interns d’aquest l’equipament gironí


El Centre de Normalització Lingüística de Girona ha posat en marxa aquest mes d'abril el Voluntariat per la llengua (VxL) a la Unitat Oberta Montilivi (centre que depèn de la Direcció General de Mesures Penals Alternatives i de Justícia) de Girona amb dues parelles lingüístiques en què els voluntaris, en Pere i la M. Gràcia, amb llarga experiència en el programa, conversaran setmanalment en català amb un jove d'Hondures i un altre del Marroc, respectivament.

Des d'ara i fins al juny, voluntaris i aprenents es trobaran a fora del centre per fer les converses en català i, com que és un centre obert, les parelles podran gaudir de tots els descomptes i avantatges en equipaments i activitats culturals o d'altres que els ofereix el VxL amb el carnet que els acredita com a participants.

El requisit per als aprenents d'aquest centre són ser majors d'edat, tenir un coneixement bàsic de català oral i estar alfabetitzats. En el cas dels voluntaris, a més de parlar català, han de complir les condicions establertes pel centre.

L'objectiu del VxL és fomentar que tant els voluntaris com els aprenents coneguin realitats diverses i promoure la cohesió i la integració social. En el cas dels centres educatius (en què es treballa en col·laboració amb el Departament de Justícia), es persegueix, a més, crear espais de comunicació i d'ensenyament-aprenentatge, que els joves utilitzin el català en converses informals i de la vida quotidiana i que es puguin desenvolupar i relacionar, en un futur immediat, en l'entorn social. A més, se'ls dóna la possibilitat de contactat amb un adult prosocial tot vinculant l'ús de la llengua catalana a experiències positives i enriquidores.

El VxL, que impulsa la Direcció General de Política Lingüística i gestiona el Consorci per a la Normalització Lingüística des del 2003 arreu de Catalunya, va començar a implementar-se amb èxit l'any 2011 als centres educatius de Justícia juvenil de l'Alzina i Til·lers i el 2013 s'hi va incorporar Can Llupià.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística