El Departament de Cultura celebra la Diada de Sant Jordi amb diverses activitats arreu del país

EL CPNL la celebra amb més de 60 actes i fent difusió de llistes de música en català

El Departament de Cultura celebra la diada de Sant Jordi amb un seguit d'activitats arreu del país a biblioteques, museus, arxius, i amb actes que posen de relleu figures clau de la literatura i cultura catalanes.

Al llarg del dia hi haurà diferents activitats per tot el territori. La llengua catalana torna a tenir protagonisme durant la Diada de Sant Jordi. El dia 23 d'abril, el Departament de Cultura posarà en funcionament la cabina de la Queta, creada per a la campanya "Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure" de foment del català. La instal·lació estarà ubicada a Barcelona, concretament a la Plaça Catalunya, i oferirà diverses activitats interactives i d'enregistrament sonor. Entre aquestes hi haurà la gravació d'un karaoke amb la cançó de la campanya, la possibilitat de donar una mostra de veu al projecte AINA, respondre preguntes relacionades amb el seu ús del català i practicar la llengua en una conversa amb la Queta amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de mantenir el català i fer petits gestos per incrementar-ne l'ús diari. Està previst que l'horari d'obertura de la cabina sigui de 9 a 20 hores.

La diada de Sant Jordi se celebra també al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb més d'una seixantena d'activitats organitzades arreu del país, en col·laboració amb diverses entitats del territori i ens locals. Els actes amb motiu de Sant Jordi es poden consultar a l'agenda i en destaquen lectures de textos poètics, concursos lingüístics o presència en fires i festes populars, entre d'altres. D'aquesta manera, l'alumnat dels cursos de català i els participants del Voluntariat per la llengua també formaran part activa de la jornada.

Paral·lelament, el CPNL també fa difusió de dues llistes de reproducció musicals relacionades amb la diada de Sant Jordi. La primera és Històries i costums, en què a través de cançons de diferents estils es fa un repàs a la història, les tradicions i els costums de Catalunya. L'altra llista és Poemes cantats, que recull composicions líriques que van des de l'edat mitjana fins a l'actualitat. Les dues llistes s'engloben dins del web de música en català del CPNL.

Per la seva banda, la Secretaria de Política Lingüística prepara també dues accions: "Aquest Sant Jordi, tu també signaràs", una petita campanya de difusió de conceptes de Sant Jordi en Llengua de Signes Catalana (LSC), amb 12 vídeos que mostren com se signa "Sant Jordi", "drac", "rosa", entre d'altres; i un nou volum de la col·lecció "Llegir per parlar, llegir per aprendre", dedicat a Vicent Andrés Estellés, amb la finalitat de reforçar l'aprenentatge i l'ús de la llengua a través de la lectura.

 

Vols compartir aquesta nota de premsa?