25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 8 de novembre de 2013

El blog "1714: El català ahir, avui i demà" comença a caminar

El CNL de Barcelona ha creat el blog "1714: El català ahir, avui i demà" amb motiu de l'exposició del mateix nom que es podrà veure a partir de gener a l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura

Amb motiu del Tricentenari, el CNL de Barcelona organitza l'exposició "1714: El català ahir, avui i demà" i la projecció d'un audiovisual que traça la cronologia de la llengua catalana a partir del 1714. L'exposició, que es podrà visitar a partir de gener a l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura, també compta amb el blog del mateix nom que aquí us presentem.

El blog

El blog "1714: El català ahir, avui i demà" és un espai creat per commemorar els fets de l’11 de setembre de 1714 i que forma part de les iniciatives institucionals del Tricentenari. L’eix central de l'aportació del CNL de Barcelona és l’exposició "1714: El català ahir, avui i demà" (gener de 2014) que, entre altres qüestions, posa en relleu el paper fonamental de les lleis per protegir les llengües i evitar-ne la seva desaparició així com la fidelitat dels parlants que, tot i les legislacions contràries, n’han fet ús en el seu dia a dia al llarg dels anys.

Una de les conseqüències de la derrota de l'11 de setembre de 1714 va ser el destronament del català en favor del castellà com a única llengua oficial del nou règim monàrquic. Aquesta exposició explora la repressió política exercida sobre la llengua catalana a Barcelona, Catalunya i a la resta del territori de parla catalana a partir del regnat de Felip V.

A més dels apunts històrics, la mostra incorpora continguts sociolingüístics que fomenten el respecte per totes les llengües, la fortalesa i la fidelitat dels parlants, que amb l'ús quotidià de l'idioma eviten que desaparegui, i la responsabilitat de les institucions com a garants de la seva defensa i conservació.

Per acabar, l'exposició, coronada amb un documental, ret homenatge a la vitalitat de Barcelona, una ciutat que ha superat les prohibicions del passat per ser el marc de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, la capital d'un país profundament arrelat en la història i alhora una metròpoli oberta al món.

El blog incorpora material pedagògic per a l'alumnat

Al blog "1714: El català ahir, avui i demà" també s'hi podran trobar unitats i activitats didàctiques per a l'alumnat del Centre que són propostes per a treballar dins o fora de l’aula: selecció de documents i propostes didàctiques per fer conèixer als alumnes els fets de 1714, sortides, etc. Hi haurà una bibliografia recomanada tant de novel·les com d’estudis històrics sobre la qüestió, i diversos recursos en línia.

El Tricentenari arreu de Catalunya

La commemoració del Tricentenari la celebren tant la Generalitat de Catalunya (tricentenari.cat) com l’Ajuntament de Barcelona (tricentenari.bcn.cat), a més d’altres institucions públiques i entitats privades d’arreu del país. El comissari de la Generalitat és Miquel Calçada, conegut periodista i empresari de la comunicació, i el de l’Ajuntament és Toni Soler, periodista i historiador.

El tret de sortida de la celebració es donà el passat 9 de setembre en el marc del restaurat Born Centre Cultural (elborncentrecultural.bcn.cat) amb la presència de representants d’ambdues institucions. S’ha previst de tancar la celebració del Tricentenari l’11 de setembre del 2014.


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes