25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 15 de novembre de 2007

Presentació de l’obra literària de Màrius Serra, a càrrec del periodista Francesc Marc Àlvaro

L’acte s'emmarca en el cicle "Coneguem escriptors catalans", organitzat pel CNL de l'Alt Penedès i el Garraf (SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú) i la Biblioteca A. Cardona Torrandell, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.
Presentació de l’obra literària de Màrius Serra, a càrrec del periodista Francesc Marc Àlvaro

Màrius Serra

Màrius Serra serà el protagonista de la presentació que el periodista vilanoví Francesc Marc Àlvaro farà dijous 22 de novembre, a les set de la tarda, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell. L’activitat forma part del cicle “Coneguem escriptors catalans” que, des de fa dos anys, té lloc cada quadrimestre coincidint amb l’inici dels cursos de català per a adults i la posada en marxa del programa del “Voluntariat per la llengua”. La finalitat d’aquesta activitat és que l’alumnat de català, el voluntariat i les persones usuàries de la biblioteca coneguin de prop els escriptors i escriptores en català i s’engresquin a llegir la seva producció per tal d’incrementar, a través de la lectura, el lèxic, la fluïdesa verbal i els recursos expressius. Tot plegat és organitzat pel Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú i la Biblioteca A. Cardona Torrandell, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.

Els cursos de català, el “Voluntariat per la llengua” i la Biblioteca

La primera setmana d’octubre, el Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú va iniciar el primer quadrimestre dels cursos de català en les modalitats presencials i a distància. Aproximadament unes 300 persones s’hi van inscriure per tal d’iniciar o continuar el seu procés d’aprenentatge del català. D’altra banda, a començament de novembre, també es van iniciar les primeres trobades setmanals de les parelles que participen en el programa del “Voluntariat per la llengua”, en què inicialment s’hi han inscrit 66 persones i que manté obertes les sol·licituds a tothom que vulgui formar-ne part. Cada vegada és més freqüent que les persones inscrites als cursos i al voluntariat demanin al professorat que els recomanin lectures de tota mena en català -llibres, diaris o revistes-, perquè valoren el suport dels models escrits com a instruments que afavoreixen el coneixement de la llengua catalana i perquè d'aquesta manera també tenen l'oportunitat de descobrir els productes que s'editen actualment en català. Per tot això, tant el Servei de Català com la Biblioteca A. Cardona Torrandell, fa un parell d’anys, van tenir la iniciativa d’apropar els escriptors i les escriptores en llengua catalana al públic lector per mitjà del cicle “Coneguem escriptors catalans”. Actualment el cicle està consolidat i compta també amb la participació de la Biblioteca Joan Oliva i el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.

Coneguem els escriptors

En aquesta ocasió, Francesc Marc Àlvaro, reconegut periodista vilanoví, serà la persona que convidarà el públic a conèixer l’autor i a gaudir de la seva producció escrita. Màrius Serra va néixer a Barcelona l'any 1963. És escriptor i enigmista. L'any 1987 es llicencià en Filologia Anglesa i publicà els seus primers llibres. Des de llavors la seva activitat creativa és imparable i gira al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. Ha publicat llibres de relats, novel·les i traduccions d'autors anglosaxons. Especialitzat en jocs de paraules, col·labora habitualment al diari Avui, a La Vanguardia i a Catalunya Ràdio. D'entre les seves obres destaquen les novel·les Mon oncle, premi Fundació Enciclopèdia Catalana de narrativa 1994, AblanatanalbA (1999) i el llibre de relats La vida normal, guardonat l'any 1999 amb el premi Ciutat de Barcelona de Literatura en català. El seu assaig Verbàlia ha estat guardonat amb el premi Crítica Serra d'Or i Lletra d'Or, 2001. I més recentement, l'any 2006, la seva novel·la Farsa guanya el Premi Ramon Llull. La seva última publicació, Enviar i rebre, Columna, 2007, recull els seus millors 141 articles publicats durant més de 141 mesos de columnista a La Vanguardia i l’Avui. La temàtica dels textos es divideix en articles de Foc, de Joc i de Xoc, en la línia verbívora iniciada a Verbàlia. Aquesta selecció la complementa amb 141 enigmàrius, els enigmes que planteja cada dia en la seva popular secció d’El matí de Catalunya Ràdio, classificats pel seu grau de dificultat segons el percentatge d’encert obtingut entre els oients. Dues mostres, doncs, de la viva interacció que l’escriptor provoca per mitjà de la premsa i la ràdio, la pròpia de l’agitador d’idees més enginyós.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes