25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 24 d'octubre de 2007

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf inicia l’onzena edició del programa “Voluntariat per la llengua”

El programa contribueix a mantenir el català en les converses quotidianes entre les persones que necessiten practicar-lo i les que el parlen habitualment.
El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf inicia l’onzena edició del programa “Voluntariat per la llengua” Onzena edició del programa "Voluntariat per la llengua"

Els serveis i oficines de català del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf han començat a recollir les sol·licituds de les persones que vulguin participar en una nova edició del programa “Voluntariat per la llengua”. En aquesta ocasió, tant a Vilafranca del Penedès com a Vilanova i la Geltrú, el dia 30 d’octubre els participants coneixeran amb qui compartiran les deu hores mínimes de converses en català que proposa el programa. “Voluntariat per la llengua” també es desplegarà durant els propers mesos en altres poblacions de les dues comarques, com Sant Sadurní d’Anoia, Sant Pere de Ribes (i les Roquetes), Sitges i Sant Quintí de Mediona.

El programa

El “Voluntariat per la llengua” és un projecte de participació lingüística que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma. Aquest programa s’adreça només a persones majors d’edat.

Els participants

Per participar en el programa, les persones que no parlen català (aprenents) han de tenir un nivell mínim de llengua oral que possibiliti dur a terme una conversa amb més o menys fluïdesa. Pel que fa a les persones catalanoparlants (voluntaris), només han de mantenir la conversa en català amb naturalitat. Finalment, les entitats ciutadanes i els comerços també hi participen, atès que amb la seva activitat social i comercial són imprescindibles per aconseguir l’ús quotidià de la llengua. En aquest sentit, el programa preveu la implicació d'entitats ciutadanes i establiments a través de la signatura d'un acord de col·laboració.

Les dades del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

Durant el 2007 el programa s’ha desplegat a Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes (les Roquetes) i Sant Quintí de Mediona, i hi han participat al voltant de 300 persones, entre aprenents i voluntaris. Hi han col·laborat entitats com Òmnium Cultural (delegació de l’Alt Penedès), els Castellers de Vilafranca, la llibreria L’Odissea i l’Associació de Veïns de la Girada.
D’altra banda, com a suport al “Voluntariat per la llengua”, hi ha una xarxa d’establiments que, voluntàriament, s’han compromès a fer la primer atenció al públic en català. Es tracta de la campanya “Establiments col·laboradors”, a la qual s’han adherit establiments de Cubelles, Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès, que es poden identificar fàcilment amb l’adhesiu que tenen a l’exterior.

Reconeixements

Fa dos anys, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de les Llengües, la Comissió Europea va publicar les millor experiències pedagògiques lingüístiques que s’estan duent a terme a la Unió Europea. En aquesta publicació, i dins de la llista de les 50 millors maneres de motivar les persones que estudien un idioma, hi havia el “Voluntariat per la llengua”. L’any passat, en el marc de la setena edició dels Premis ADEG, l’organització va guardonar el programa amb un premi especial que reconeixia el valor de l’experiència.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
 
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes