25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 17 d'octubre de 2007

L'acolliment lingüístic al CNL de Barcelona

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona impulsa un pla d'acolliment lingüístic que proposa, per als nivells bàsics, un model d'ensenyament enfocat a l'ús del català, a facilitar el coneixement de l'entorn dels alumnes i la seva incorporació a la vida de la ciutat, paral·lelament a l'aprenentatge instrumental de la llengua.
L'acolliment lingüístic al CNL de Barcelona

"Barcelona t'ensenya català" és la campanya publicitària que fa difusió dels cursos de català bàsic a la ciutat.

Es tracta d'un projecte educatiu en el marc dels programes de l'extensió de l'ús del català que promou el Consorci per a la Normalització Lingüística.

El nombre d'inscripcions als cursos de català bàsic del CNL de Barcelona ha crescut significativament des de la posada en marxa del pla d'acolliment lingüístic el setembre de l'any 2005. Així, el 2006, més de 17.000 alumnes es van inscriure als cursos de nivell bàsic, un 24% més que l'any anterior, i es preveu que a finals de 2007 s'arribi a les 18.500 inscripcions.

El pla d'acolliment lingüístic, a banda d'ampliar l'oferta de cursos, treballa simultàniament quatre factors estratègics, que són els següents:

1. Nous materials didàctics. S'ha renovat el material pedagògic que s'utilitza a l'aula per tal de facilitar als alumnes el coneixement de l'entorn més proper i l'intercanvi cultural entre els aprenents.

2. Oferta d'activitats complementàries. Per donar a conéixer la ciutat i la seva vida associativa i cultural a les persones nouvingudes, des dels cursos de nivell bàsic es convida els alumnes a visitar museus, exposicions, biblioteques i mercats, entre altres, i a participar en itinearis per barris o bé festes tradicionals; així mateix, s'ofereix als alumnes la possibilitat de participar en clubs de lectura de català.

3. Programa "Voluntariat per la llengua", a través del qual un aprenent i una persona voluntària catalanoparlant es comprometen a fer 10 hores de conversa en català. L'objectiu és crear entorns de relació en català perquè els alumnes s'hi puguin desenvolupar fora del marc de l'aula.

4. Projecte pedagògic compartit. Els professors del CNL de Barcelona han consensuat una metodologia de treball per tasques basada en un aprenentatge pràctic de la llengua i que s'inspira en els principis de: interculturalitat, diversitat lingüística i plurilingüisme, inclusió social i participació - interacció.

Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes