25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 31 de maig de 2013

L'exposició "Paraules de riu" commemora el centenari de les 'Normes ortogràfiques'

L'exposició 'Xeic! Paraules de l'Ebre', al Museu de la Terrissa de la Galera

Amb motiu del centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de la llengua catalana (1913-2013), el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) promou l'exhibició a diferents indrets del territori de l'exposició "Paraules de riu", creada per la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre.

L'exposició

Cartell de l'exposició

La mostra recull un total de nou paraules relacionades amb el món fluvial (llagut, galatxo, assut, delta...) amb la seua definició, una imatge il·lustrativa i una citació literària d'autors com Jesús Moncada, Sebastià Juan Arbó o Artur Bladé i Desumvila, entre d'altres.

La Fira del Llibre Ebrenc i el CNLTE han arribat a un acord per poder exhibir aquesta exposició de contingut lingüístic i literari en diferents indrets. D'aquesta manera, el CNLTE ofereix la possibilitat a institucions i entitats del territori de poder mostrar "Paraules de riu", tot coincidint amb la commemoració del centenari de les Normes ortogràfiques del català.

El vestíbul del Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) acollirà del 3 de juny al 31 de juliol l'exposició "Paraules de riu", en el marc habitual de col·laboració que manté el CNLTE i l'Antena Cultural Tortosa del Campus Extens de la URV.

Les Normes ortogràfiques de les quals enguany se celebra el centenari són un conjunt de 24 regles aprovades i consensuades per l’Institut d’Estudis Catalans que van néixer de la necessitat de sistematitzar, modernitzar i normativitzar la llengua catalana escrita. Aquestes normes van marcar les regles del català modern, que s’equiparava així a les altres llengües europees i el feien apte per a tots els gèneres literaris i per a tots els àmbits de la comunicació: premsa, ciència, administració, educació, legislació i comerç.

La Generalitat de Catalunya ha inclòs la celebració d’aquest centenari entre les commemoracions oficials del Govern. La Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’Institut Ramon Llull, l’Institut d’Estudis Catalans i altres organismes han convocat diversos actes al llarg de l’any.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes