25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 12 de setembre de 2007

El programa “Voluntariat per la llengua” ha comptat amb 6.716 inscripcions aquest any

El programa “Voluntariat per la llengua” ha comptat aquest 2007 amb 6.716 persones inscrites. Aquest és un programa de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que té per objectiu fomentar l’ús de la llengua catalana en les relacions personals.

Des dels seus inicis l’any 2003 fins el 2006 s’han constituït 14.418 parelles lingüístiques. A aquestes cal sumar-hi les prop de 3.000 parelles creades durant el 2007. De ben segur la xifra s’incrementarà substancialment els propers mesos ja que la tardor és el moment de l’any en el qual hi ha més inscripcions.

El programa “Voluntariat per la llengua” ha comptat amb 6.716 inscripcions aquest any Què és “Voluntariat per la llengua”?

“Voluntariat per la llengua” posa en contacte una persona que parla català de manera habitual amb una altra que, tot i tenir els coneixements bàsics per parlar-lo, encara no s’ha atrevit a usar el català. Són el que és coneix com parelles lingüístiques.

El programa va adreçat a persones majors de 18 anys i suposa un compromís mínim de 10 hores (una hora a la setmana durant deu setmanes) per tal de trobar-se on vulguin i parlar tenint en compte que no hi ha cap tipus de condicionament pel que fa als temes de conversa. La participació a “Voluntariat per la llengua” facilita que les persones que tenen coneixements de llengua catalana i encara no la parlen, guanyin prou fluïdesa per incorporar-la de manera natural en les activitats quotidianes, laborals o de relació social, i a la vegada fa que les persones que parlen habitualment el català no canviïn de llengua si s’adrecen a persones desconegudes o bé es pensen que el seu interlocutor és originari de fora de Catalunya.

“Voluntariat per la llengua” es converteix així en un instrument clau de foment de l’ús social de la llengua catalana.

El Govern de la Generalitat ha donat un important impuls al programa durant l’any 2007 que continuarà al 2008

Aquest 2007 el Govern de la Generalitat ha reforçat i impulsat aquest programa amb l’objectiu d’estendre’l de manera significativa a tot el territori de Catalunya. A començaments d’any es va procedir a la contractació de 23 dinamitzadors territorials assignats de manera exclusiva a aquest programa. Els dinamitzadors tenen contacte amb les persones que s’inscriuen al programa, vetllen per les sessions de presentació, i apliquen territorialment el programa.

També es va implantar una aplicació informàtica per a la gestió que voluntaris que ha permès agilitzar el procés de creació de les parelles. A través de les adreces http://www.voluntariatperlallengua.cat i http://www.vxl.cat, les persones que desitgen participar en el programa s’hi poden inscriure omplint un senzill formulari on expressen la seva disponibilitat horària i les seves aficions.

Igualment, de cara a l’any vinent es posarà en marxa un portal web de “Voluntariat per la llengua”, amb la voluntat que sigui un espai virtual de trobada per a les persones inscrites al programa.

Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes