25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 12 d'abril de 2013

Una taula redona debat el present i el futur dels certàmens literaris ebrencs

La Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús va encetar les activitats de l'edició amb una taula redona sobre els certàmens literaris territorials que se celebren anualment a les Terres de l'Ebre i el Priorat.

Una taula redona debat el present i el futur dels certàmens literaris ebrencs

L'acte va tindre lloc al campus ebrenc de la URV.

Els responsables de set certàmens vinculats al món literari de les Terres de l'Ebre van analitzar les causes de l’eclosió i la vitalitat del fenomen del llibre ebrenc que s’ha viscut al llarg del darrer decenni, la situació actual i els projectes de futur del sector. L'acte va tindre lloc l'11 d'abril, a l'Aula Magna del Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tortosa, organitzat per l'Antena Cultural Tortosa de la URV i la seu territorial d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre. 

Hi van participar Emigdi Subirats, dinamitzador cultural, escriptor, professor i editor, en representació de la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús; Albert Pujol, informàtic, promotor cultural i dinamitzador del llibre i la literatura, director de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre;  Miquel Àngel Marín, ànima del cartàmen multidisciplinar Boesia de Deltebre; Joana Serret, bibliotecària i dinamitzadora d'activitats culturals, responsable de les Jornades Literàries d’Amposta; Octavi Serret, llibreter de Vall-de-roures, Premi Nacional de Cultura i creador de les Jornades Literàries del Matarranya de Vall-de-roures; Jesús Tibau, escriptor, promotor i difusor del món literari, impulsor de la Jornada Literària de Cornudella de Montsant; i Tomàs Camacho, professor i activista cultural, representant de la Mostra de Poesia Oberta d’Alcanar.

Les intervencions van posar de manifest la vitalitat cultural i literària del territori ebrenc entès en sentit ampli, seguint la traça dels límits històrics del Bisbat de Tortosa, des de les comarques del nord de Castelló fins al Priorat (Camp de Tarragona) i el Matarranya (Aragó). Segons l'opinió dels presents, els certàmens literaris que s'han creat els últims deu anys han contribuït a donar conèixer i posar en contacte els autors del territori amb el gran públic, connectar-los amb el sector editorial català, dinamitzar el món editorial local i posar en valor els autors de les lletres ebrenques de totes les èpoques.

Un dels punts que va ocupar més temps del debat va ser la necessitat o no de crear una marca literària ebrenca per promocionar conjuntament dins i fora del territori els certàmens representats i d'altres que s'organitzen al llarg de l'any, la possibilitat de crear un calendari anual conjunt d'activitats literàries ebrenques i la conveniència d'aprofitar recursos, estructures i sinèrgies.

La taula redona va finalitzar amb l'exposició per part dels ponents de diverses propostes de futur per consolidar i rellançar els certàmens, en un moment en què s'observen símptomes de certa "saturació" d'oferta en el mercat literari en general i en l'ebrenc en particular. Entre les propostes, cal destacar la "renovació total" de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre que es va anunciar per a la dècima edició que tindrà lloc a la primeria del mes de juny, la introducció d'elements d'impacte per fomentar la participació del públic en els certàmens, com ara l'actuació del cantautor Paco Ibáñez a la pròxima edició de la Bouesia de Deltebre, o propostes més continuistes, com la manifestada per la Fira Literària de Jesús.

L'acte va comptar amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, el director del qual, Jordi Duran, va moderar la taula.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes