25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 22 de febrer de 2013

Alumnes del Consorci i voluntaris lingüístics llegeixen Espriu el Dia de la Llengua Materna

Alumnat i voluntariat lingüístic de Tortosa i del Baix Ebre van llegir en diferents idiomes el poema El meu poble i jo, de Salvador Espriu, en el marc dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Llengua Materna, que van tindre lloc el dia 21 de febrer a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Alumnes del Consorci i voluntaris lingüístics llegeixen Espriu el Dia de la Llengua Materna

Foto dels participants al Dia de la Llengua Materna a Tortosa.

D'aquesta manera, els organitzadors de l'acte van sumar-se a les activitats de l'Any Espriu, que es desenvolupen enguany a tot Catalunya amb motiu del centenari del naixement del poeta. Es va considerar que El meu poble i jo era un poema del tot adient per llegir el Dia Internacional de la Llengua Materna, ja que tracta sobre la situació de la llengua catalana durant el franquisme i sobre la identificació entre la llengua i la seua comunitat lingüística. Espriu va escriure aquesta composició l'any 1968 i la va dedicar a Pompeu Fabra, "mestre de tots".

Una quinzena de persones de diferents nacionalitats van llegir estrofes del poema en llengües tan diverses com el rus, l'àrab, l'anglès, el xinès... Tots els lectors estaven vinculats als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, al programa Voluntariat per la llengua i als clubs de lectura en francès i anglès de la biblioteca esmentada. Per acabar, es va llegir el poema íntegrament en català a càrrec d'una persona catalana autòctona i una persona catalana d'adopció.

La celebració del 21 de febrer com a Dia Internacional de la Llengua Materna va ser aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999. Té per objectiu promoure el multilingüisme i la diversitat cultural. La data representa el dia de 1952 en què uns estudiants que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el bangla, com a una de les dues llengües nacionals del que era Pakistan en aquell moment, van morir per trets de la policia a Dhaka, la capital actual de Bangladesh.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes