25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 11 de desembre de 2012

Yvonne Griley: "On hi ha joc hi ha educació. El món del joc i el de l’educació són inseparables"

El CNL de Barcelona presenta la campanya "I tu, jugues en català?", apadrinada per Màrius Serra, Joan Lluís Bozzo i Lloll Bertran.

La directora general de Politica Lingüística de la Generalitat i presidenta del CPNL, Yvonne Griley; el director del CNL de Barcelona, Jordi Manent; la coordinadora de dinamització del CNL, Marta Jarque, i l'escriptor Màrius Serra van presentar ahir oficialment la campanya "I tu, jugues en català?", que vol fomentar la venda i l'ús de jocs i joguines en llengua catalana. Per part de la Plataforma per la Llengua, que col·labora en aquesta campanya, va intervenir Isabel Romano.

Yvonne Griley:

Yvonne Griley i Jordi Manent, en un instant de la presentació de la campanya "I tu, jugues en català?".

En la presentació de la campanya "I tu, jugues en català?", la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Yvonne Griley, va fer un reconeixement als fabricants de jocs i joguines que han incorporat el català en els seus productes i, alhora, va encoratjar tots els que encara no s'han sumat a aquesta opció que ho facin.

En aquest sentit, Griley va destacar el "desequilibri" que encara pateix el català respecte d'altres idiomes en el sector joguinaire i que els videojocs són "l'assignatura pendent" pel que fa a l'ús del català.

La directora general va assegurar que existeix "una demanda per part de pares i mares" perquè se solucioni aquesta qüestió. Malgrat que actualment hi ha 700 jocs i joguines en català al mercat, aquesta xifra només suposa un 6% del total. "Fa quatre anys tan sols era un 2%", va dir Griley, que va aprofitar per alertar del perill de "retrocedir 30 anys", en referència a la polèmica recent suscitada per l'esborrany de la nova llei educativa del ministre d'Educació Ignacio Wert. "És evident que estem rebent un atac molt fort a Catalunya. Volem fer un pas endavant en el món del joc, que forma part del món de l'educació. La Generalitat continuarà treballant per aconseguir-ho", va afirmar Griley.

El director del CNL de Barcelona, Jordi Manent, va destacar la importància d'estendre l'ús del català en un sector com el de la joguina, perquè contribueix a crear l'"imaginari col·lectiu" i a fomentar-ne la presència en tots els àmbits.

"I tu, jugues en català?" és una iniciativa per fomentar l'ús del català en el sector de la joguina, atès que només un 6% de tots els jocs i joguines que actualment hi ha al mercat són en català, segons un estudi de la Plataforma per la Llengua.

Durant l'acte de presentació, que s'ha celebrat a la botiga Joguines Monforte (plaça de Sant Josep Oriol, 3), Manent va precisar que, de moment, 35 establiments especialitzats en jocs i joguines de Barcelona s'han adherit a la campanya, si bé s'està treballant amb l'objectiu d'ampliar-la a les grans cadenes i a altres poblacions de Catalunya.

Màrius serra, un padrí de luxe
 
"I tu, jugues en català?" està apadrinada pel director de Dagoll Dagom, Joan Lluís Bozzo; l'actriu Lloll Bertran, i l'escriptor Màrius Serra, que va lamentar els "atacs vergonyosos" contra el català que segons creu du a terme el Govern espanyol, i va destacar el joc de paraules ('Wertgonya') amb el cognom del ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

"Ja poden anar atacant, que aquí no acatarem", va assenyalar Serra amb un nou joc de paraules, un diagnòstic compartit per Griley, l'endemà de la concentració en més de 60 municipis en defensa del model educatiu d'immersió lingüística que s'aplica a Catalunya des de fa 30 anys.

Manent va recordar que hi ha prou massa crítica que sol·licita productes en català, com testifiquen el 25% de la població de Catalunya que compra llibres en català i el 50% que escolta la ràdio en aquest idioma, i va confiar que la campanya de joguines en català serveixi també per fomentar econòmicament aquest sector.

Isabel Romano, reponsable de la comissió de joguines de la Plataforma per la Llengua, també va participar en la presentació de la campanya, ja que la Plataforma també hi col·labora amb l'aportació de la pàgina web de jocs i joguines en català www.jocsijoguines.cat .

Finalment, Marta Jarque, coordinadora de dinamització del CNL, va presentar El joc d'en Roc, el joc virtual que incorpora la campanya "I tu, jugues en català?", amb el qual grans i petits resoldran reptes divertits, alhora que els permetrà guanyar molts jocs i joguines en català.

Les empreses Jocs al Segon i Nice to meet you kids & teens consulting han estat les encarregades de donar vida a aquesta campanya.

Informació relacionada


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes