25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 4 de desembre de 2012

Exposició per commemorar els aniversaris dels diccionaris Fabra i Alcover-Moll

El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre (CNLTE) s’afegeix a la commemoració del 80è aniversari de la publicació del Diccionari general de la llengua catalana (DGLC), de Pompeu Fabra, i del 50è aniversari de la publicació del darrer volum del Diccionari català-valencià-balear (DCVB), d'Antoni M. Alcover i Francesc de B. Moll.

Exposició per commemorar els aniversaris dels diccionaris Fabra i Alcover-Moll

Per celebrar els aniversaris tindrà lloc una petita exposició d'aquestes obres a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, del 10 de desembre de 2012 al 7 de gener de 2013. La mostra es complementa amb diversos elements i textos explicatius. Altrament, es lliurarà un tríptic a l'alumnat dels cursos de català per a adults del territori amb l'objectiu de divulgar aquests diccionaris.

Tant el diccionari de Fabra com el d’Alcover i Moll són dos obres lexicogràfiques de primera magnitud, però amb objectius ben diferents. El primer, el DGLC, va ser concebut com un diccionari normatiu, prescriptiu; el segon, el DCVB, pretenia ser un diccionari nacional, que inclogués tot el lèxic català, tant des del punt de vista geogràfic com històric. Per tant, es tracta d’una obra descriptiva.

En la commemoració s'ha volgut subratllar la vinculació d’erudits ebrencs amb aquests diccionaris i amb els seus autors. Joan B. Manyà i Tomàs Bellpuig van ser dos dels “col·laboradors especialment actius” del DCVB. D’altra banda, l’assagista benissanetà Artur Bladé i Desumvila, arran de l’admiració que tenia per Pompeu Fabra, va escriure dos dels principals estudis existents sobre l’autor del DGLC: Contribució a la biografia de mestre Fabra [1965] i Pompeu Fabra, biografia essencial [1969]. 


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes