25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 9 de setembre de 2005

El Consorci per a la Normalització Lingüística amplia en un 40% l'oferta de cursos de català a Barcelona

La campanya d'acolliment lingüístic Barcelona t'ensenya català té com a principal objectiu afavorir la integració de la població nouvinguda.

El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Miquel Pueyo, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona i president del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNL), Ferran Mascarell, han presentat avui la campanya d'acolliment lingüístic Barcelona t'ensenya català.

Aquesta campanya, promoguda conjuntament per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, té com a principal objectiu afavorir la integració de la població nouvinguda mitjançant un pla d'actuació que ampliarà l'oferta de cursos bàsics d'acolliment lingüístic adreçats a les persones recentment arribades a la ciutat.

L'aprenentatge de català per part de les persones nouvingudes a Catalunya facilita el seu arrelament en tots els aspectes de la vida. Dintre de les qüestions importants i urgents que han de resoldre, la llengua serà el vehicle de comunicació i de coneixement de l'entorn que els possibilitarà viure, treballar i relacionar-se adequadament. No és, per tant, un tema únicament lingüístic; és un tema de cohesió social, de present i de futur.

El pla d'acolliment lingüístic s'iniciarà al setembre de 2005, tindrà continuïtat els anys 2006 i 2007, i comprendrà, entre d'altres, les actuacions següents:

La creació d' un nou punt d'atenció al públic en un lloc cèntric de la ciutat:

Situat a la plaça de Catalunya núm 9, 2n, 1a, des d'on s'atendran, personalment i per telèfon, de 9 del matí a 8 del vespre (902 075 060) les sol·licituds d'inscripcions als cursos, i on també hi haurà tres aules on s'impartiran cursos permanentment.

L'ampliació de l'oferta dels cursos de català al CNL de Barcelona en un 40%

Aquest increment respecte al mateix període de l'any passat permetrà atendre la totalitat de la demanda de cursos i arribar a una oferta de places que s'acosti al 50% de les persones que anualment s'empadronen a la ciutat. Les inscripcions als cursos es mantindran obertes durant tot l'any, i mensualment començaran cursos a tots els barris amb modalitats diferents que s'ajustin a les diverses necessitats dels alumnes.

La renovació del curs (continguts, materials i metodologia)

Enguany es parteix d'un material de nova creació que vol apropar les persones nouvingudes a la realitat lingüística i cultural de la ciutat on han vingut a viure. Mentre aprenen català s'acosten a la seva realitat més propera, aquella que els serà de més utilitat: informació sobre els transports municipals, sobre la sanitat, sobre els mercats, sobre els costums... Per a l'elaboració de la programació i la distribució dels continguts, s'han seguit les recomanacions del document Marc europeu comú de referència per a les llengües i del programa de Català inicial del Consell d'Europa, editats per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Aquest Pla serà possible gràcies a les aportacions econòmiques de les dues institucions: la Generalitat de Catalunya, que es farà càrrec de les despeses de personal i de funcionament, i l'Ajuntament de Barcelona, que es farà càrrec de les de lloguer del local. A més, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona del CPNL assumirà la direcció, la gestió i la posada en funcionament d'aquest Pla.

La dotació econòmica d'aquest projecte, per al darrer quadrimestre del 2005, és de prop de 640.000 euros, 600.000 dels quals corresponen a la Generalitat de Catalunya i 40.000 a l'Ajuntament de Barcelona.

El pla d'acolliment lingüístic a la ciutat de Barcelona s'emmarca en el Pla d'Acció 2005-2006 de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, un dels objectius essencials del qual és doblar el nombre d'alumnes d'origen estranger que assisteixen a cursos de català a tot Catalunya.

 

 


CNL de Barcelona

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes