25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 18 de maig de 2007

Ikram Chilah és optimista pel que fa al futur de la llengua amaziga

La lingüista d'Olost de Lluçanès va explicar que és una llengua de tradició oral

La lingüista Ikram Chilah va ser la protagonista de la darrera xerrada caminada Salut i llengua! La llengua i la cultura amaziga al Marroc, on va néixer l’Ikram, i les seves particularitats van ser objecte de la xerrada.
Ikram Chilah és optimista pel que fa al futur de la llengua amaziga
Bona part dels marroquins que hi ha a Catalunya són de cultura amaziga i parlen aquesta llengua, que no té res a veure amb l’àrab. A Mataró hi ha un nucli important d’aquesta cultura. L’amazic té una tradició bàsicament oral, i ha perviscut en l’àmbit familiar. Encara que hi ha alguna iniciativa, al Marroc, d’ensenyament i la codificació d’aquesta llengua, els nens i nenes de cultura amaziga s’escolaritzen en àrab.
La lingüista d’Olost de Lluçanès va explicar que l’amazic, que ha estat al llarg de la història eminentment oral, té diferents alfabets, segons el lloc on s’escrigui, i que a Europa es fa servir un alfabet fonètic que té el llatí com a base. Actualment hi ha escriptors d’aquesta cultura que publiquen llibres, però ho fan principalment en francès. A més, hi ha cantants que tenen l’amazic com a llengua d’expressió única en les seves lletres.
L’Ikram és optimista sobre el futur de la seva llengua materna, sobretot des de la diàspora i en llocs com Catalunya, amb una llengua minoritzada al llarg de la història, on la consciència lingüística de la comunitat amaziga creix i s’enforteix.
Durant la jornada de dijous també vam tenir temps de parlar del fenomen de la immigració des de l’òptica particular de l’Ikram. Va arribar al Lluçanès als sis anys, i la seva preocupació principal era si els nens i nenes aquí jugarien a goma, com al seu país. El fet que a Olost només es parlés català i l’escolarització en aquesta llengua li van facilitar la integració. Juntament amb el fet que va arribar en un moment en què a Catalunya el fenomen de la immigració no tenia la importancia que té ara.

La setmana que ve la xerrada Salut i llengua! la protagonitzarà el president de la colla castellera Capgrossos de Mataró: Carles Guanyabens.

 

 Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes