25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 27 d'abril de 2007

Teresa Alcoverro ens va descobrir els secrets de l’alguer de posidònia de Mataró

La segona xerrada caminada Salut i llengua! va tenir per protagonista una biòloga marina

La biòloga marina Teresa Alcoverro va conduir ahir dijous la segona de les xerrades caminades Salut i llengua. Investigadora del CSIC al Centre d’Estudis Avançats de Blanes i especialista en alguers en va explicar que l’alguer de Mataró, de dimensions importants i mil·lenari, és un dels més valorats del Mediterrani. A la costa catalana no en trobem de dimensions tan importants si no és al delta de l’Ebre, i els més grans són a les illes Balears.

 

 

Teresa Alcoverro ens va descobrir els secrets de l’alguer de posidònia de Mataró

Alcoverro va diferenciar el que és una alga d’una posidònia, que té arrels, tija i fa flor. La posidònia és l’organisme que conforma aquestes praderes marines que encara que s’anomenin alguers, no estan formats per algues. L’alguer de Mataró no es pot veure des de terra ferma, encara que sí que podem trobar restes de posidònia a la platja a la tardor, quan les fulles s’assequen i s’hi acumulen. De fet, aquestes fulles, abans que es comencessin a retirar, tenien una funció important: impedien que les platges perdessin la sorra. Teresa Alcoverro, que va fer una explicació documentada i científica, però alhora amena, estudia el funcionament d’aquests ecosistemes que són els alguers de posidònia i com els altera la pressió humana: increment dels nutrients, sobrepesca i fragmentació de l’hàbitat. Principalment, l’alteració que provoca la intervenció de l’home en el mar, es pot mesurar analitzant regularment les fulles de la posidònia. El resultat d’aquesta anàlisi és un dels paràmetres que es fan servir per indicar el grau de contaminació i de salubritat de l’aigua de mar. La primera d’aquestes xerrades caminades Salut i llengua!, la va protagonitzar el periodista mataroní Espartac Peran, i el dijous de la setmana que ve, dia 3 de maig, serà l’Àvia Remei qui ens explicarà els trucs i secrets de la bona cuina catalana.



Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes