25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 23 de desembre de 2011

Celebració de les festes i presentació del voluntariat lingüístic als cursos de català de Móra d'Ebre

Durant els festejos no hi va faltar ni pica-pica, ni cava, ni cançons ni cartes als reis

L'alumnat dels cursos de català per a adults de Móra d'Ebre va cloure les classes d'aquest primer trimestre amb un festeig de les festes nadalenques. Aprofitant la celebració, es va fer una presentació del programa "Voluntariat per la llengua", en la qual es va convidar també una voluntària i una aprenent que hi participen, que van explicar la seva experiència com a parella lingüística.

Celebració de les festes i presentació del voluntariat lingüístic als cursos de català de Móra d'Ebre

Part de l'alumnat del curs de bàsic 1, amb la parella lingüística convidada, celebrant les festes

     Tronc de Nadal,
     caga torrons,
     pixa vi blanc,
     gallineta a l'olla,
     cuixa de moltó,
     si no cagues força 
     et donaré un cop bastó!

Aquesta lletra, que pertany a una de les cançons més populars que es canten a la Ribera d'Ebre per celebrar Nadal, va ser una de les composicions que es van llegir a l'aula durant l'últim dia de classe dels cursos de català per a adults de Móra d'Ebre d'aquest trimestre.

Després de treballar textos de temàtica nadalenca de la terra i d'escriure la carta als reis d'Orient, l'alumnat del nivell bàsic 1 i del nivell de suficiència 1, cursos presencials que són impartits al vespre per la tècnica del Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre, Montsant Aymat, va cloure les seves classes respectives celebrant les festes nadalenques amb un pica-pica en el qual tampoc no hi van faltar, és clar, refrescos, vi i cava. Tots dos piscolabis, que van acabar convertint-se en autèntics sopars en tota regla, van estar preparats pel mateix alumnat i professora, i van consistir en diversos embotits, truites casolanes, pataques al forn, amanides, galetes i croissants dolços i salats, torrons, neules i polvorons i tot tipus de pastes típiques de la Ribera d'Ebre (pastissets, capsetes, coraçons, orelletes...) fetes per una alumna dels cursos que té una pastisseria a Móra d'Ebre.

En totes dues celebracions es va aprofitar l'avinentesa per fer una presentació a l'alumnat del voluntariat lingüístic a la comarca, que va consistir en un breu resum del funcionament del programa i en un repartiment de butlletins i d'altres materials explicatius. En el cas del nivell bàsic 1, es va comptar a més amb la presència d'una parella lingüística, formada per una voluntària resident a Móra d'Ebre i una aprenent holandesa que antigament havia assistit als cursos de nivell bàsic en diversos pobles de la comarca, que van animar la resta d'assistents a la celebració a participar-hi.

El curs de nivell bàsic 1 de Móra d'Ebre compta amb alumnes procedents de l'Aragó, d'Andalusia, de Castella-Lleó, de Madrid, de les Canàries, del Perú, de Veneçuela, del Paraguai, de l'Argentina, de l'Equador, del Brasil, del Marroc, de Bulgària, de Rússia, d'Anglaterra, d'Escòcia, d'Holanda, de Sud-Àfrica i del Pakistan.

El curs de nivell de suficiència 1 de Móra d'Ebre està format majoritàriament per persones oriündes de la comarca, encara que també compta amb alumnes que vénen de l'Aragó, de Madrid, d'Andalusia, d'Extremadura i de Romania.


Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes