25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 21 de juny de 2005

Proclamació dels guanyadors del concurs 'Posa-hi lletra!' a Vilafranca del Penedès

La III edició del concurs 'Posa-hi lletra' ja té dues lletres guanyadores. El nom de les dues persones premiades es va donar a conèixer el 21 de juny, en un acte que va començar a les set de la tarda, a la rambla de Sant Francesc, de Vilafranca del Penedès, dins de la programació prevista per celebrar la Festa de la Música. Un grup d'alumnes de l'Escola de Música Freqüències, de Vilanova i la Geltrú, en companyia del compositor i guitarrista de Lax'n'Busto, Pemi Rovirosa van interpretar per primera vegada i en directe les cançons guardonades.

El Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf i l'Escola de Música Freqüències de Vilanova i la Geltrú van convocar el mes de març la tercera edició del concurs 'Posa-hi lletra!', per provar la imaginació i els dots de composició dels participants a l'hora d'escriure lletres originals de cançons en català. A diferència de les edicions anteriors, el concurs oferia dues modalitats: la primera consistia a crear una lletra per a una melodia composta per alumnes de l'Escola de Música Freqüències, i la segona a presentar una lletra, que després ha estat musicada pel guitarra del grup musical Lax'n'Busto, Pemi Rovirosa.

Una altra novetat de la tercera edició del concurs ha estat que no hi hagut límit d'edat per participar-hi i això ha permès que hi accedissin persones que tenien entre 12 i 83 anys, tot i que la majoria dels treballs pertanyien al sector més jove, dels 15 als 30 anys. Així doncs, s'han presentat un total de 50 lletres que han optat als premis finals. El jurat, format per representants del grup Lax'n'Busto, l'Escola de Música Freqüències, el Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf, Canal Blau FM i Ràdio Vilafranca, es va reunir durant la primera setmana del mes de maig, a Vilanova, per valorar conjuntament les lletres presentades i triar les dues guanyadores, una per a cada modalitat, tenint en compte l'originalitat, la forma i el contingut.

La primera edició del concurs va ser el 2003 i el guanyador va ser Marc Taulé, un jove barceloní que va escriure la lletra Temps d'oblit. Posteriorment, el grup penedesenc Revolta 21 va musicar-la i, en un concert que va tenir lloc a Sant Pere de Riudebitlles l'1 d'agost d'aquell any, va estrenar la cançó que duia el mateix títol. A més, l'han inclosa en el seu darrer CD.

La segona edició es va fer el 2004 i, en aquesta ocasió, es van premiar tres lletres que s'havien escrit a partir de tres melodies diferents: una de pop-rock, una altra de ska i la tercera de rap. La vilafranquina Cristina Isern va posar lletra al tema de pop-rock i es va endur el primer premi d'aquest apartat. La cançó es deia Torna a començar. De la seva banda, la vilanovina Laura Ochoa va guanyar els altres dos apartats amb dues lletres: No hi ha delicte (rap) i El vent no parla (ska). Les tres cançons es van estrenar a Vilanova per Sant Jordi, interpretades per alumnes de l'escola Freqüències, els quals anteriorment havien compost les melodies.

Aquest any, el concurs se suma als objectius de la campanya impulsada per la Secretaria de Política Lingüístrica: Dóna corda al català.

L'organització del concurs pretén fomentar l'ús de la llengua en les activitats d'oci, afavorir actuacions des del punt de vista de la creació musical i implicar diferents sectors relacionats amb l'àmbit juvenil en el foment de l'ús del català (ràdios locals, escoles i instituts, discogràfiques, serveis per a joves).

La iniciativa ha comptat amb el suport i la col·laboració dels ajuntaments de Vilafranca i de Vilanova i la Geltrú, per mitjà de les regidories de Política Lingüística; dels consells comarcals de l'Alt Penedès i del Garraf; de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya; de Ràdio i TV Vilafranca, Canal Blau FM i altres emissores de les dues comarques; d'Òmnium Cultural (per mitjà de la delegació a l'Alt Penedès i del grup local del Garraf); de Bullanga Records; de Casa Andreu; del Pla Vila Jove; del SIAJ; del Servei Comarcal de Joventut i dels Serveis Joves Dinamo de l'Alt Penedès; de les llibreries L'Odissea, La Mulassa i Llorens Llibres; de la revista Enderrock, i del Diari de Vilanova.

 


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes