25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Diumenge, 20 de novembre de 2011

El lingüista tortosí Joan S. Beltran i Cavaller, guardonat amb el premi 'Lo Grifonet' d'Òmnium Cultural

El lingüista tortosí Joan S. Beltran i Cavaller ha sigut guardonat  amb el premi honorífic "Lo Grifonet", que ha atorgat la seu Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre per primera vegada.

El lingüista tortosí Joan S. Beltran i Cavaller, guardonat amb el premi 'Lo Grifonet' d'Òmnium Cultural

Muriel Casals i Joan S. Beltran durant l'acte d'entrega del guardó.

El guardó va ser lliurat el dissabte dia 19 de novembre en el decurs d'un sopar presidit per la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. El jurat del certamen va voler reconèixer el treball que ha tirat endavant Joan S. Beltran al llarg de tota la seua vida en l'estudi, la divulgació i l'ensenyament de la llengua catalana en general i de la varietat nord-occidental tortosina.

Joan S. Beltran i Cavaller ha dedicat molts anys de la seua vida –va nàixer a Tortosa el 1933– a fer més visible el patrimoni de les paraules, que sovint resta ocult en els models de llengua més difosos. Va ser professor i coordinador dels primers cursos de llengua catalana i de reciclatge a les Terres de l'Ebre.

És autor de Vocabulari de cruïlla (2010), una obra que pretén realitzar una funció ecolingüística de primer orde, tenint en compte que la gent d'un territori aboca els seus valors i la seua manera de copsar la realitat en els noms que fa servir per comunicar-se. De fet, Beltran creu que el vocabulari propi de les Terres de l'Ebre i del Maestrat és fonamental a l'hora de revalorar el català que es parla en les comarques que ocupen el centre del domini lingüístic, ja que també vertebren la unitat del català.

L'autor té una dilatada experiència com a ensenyant de llengua catalana al territori. Però sobretot, ha sigut el responsable d'altres obres fonamentals per a l'aprenentatge i la defensa del model formal tortosí de la llengua catalana. En aquest sentit, alguns dels seus llibres més destacats han estat L'estàndard occidental. Una proposta sobre l'estàndard català a les terres del darrer tram de l'Ebre (1986) i els dos volums redactats al costat del desaparegut Josep Panisello: Cruïlla. Curs de llengua (2002) i  Aïnes. Exercicis de llengua i claus de correcció (2002).

Beltran ha publicat múltiples articles i ponències al voltant de la llengua catalana i, en especial, fent referència a la varietat occidental i tortosina. També ha efectuat cursos de formació i conferències sobre la matèria. El mes de març passat va ser distingit amb el Premi Convit, que s'atorga biennalment amb motiu del Congrés Convit de Serveis Lingüístics als Territoris de Parla Catalana, a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat.

El premi "Lo Grifonet" és una iniciativa de la seu d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre que vol ser "un reconeixement públic a una persona, institució o entitat que per la seva trajectòria i exemplaritat en l’àmbit cultural, científic o humanístic s’hagi distingit de manera notable i continuada en l’àmbit de les Terres de l’Ebre".


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes