25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 31 d'octubre de 2011

La IV Mòstra de Cinèma Occitan Llanterna Digital 2011 arriba a Barcelona amb 6 creacions cinematogràfiques

Els dies 3, 4 i 5 de novembre La Mòstra de Cinèma arriba a Barcelona després d’haver passat per diverses ciutats catalanes i occitanes. La directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, i el vicesíndic primer d’Aran, Luís Carlos Medina inauguraran la Mòstra el dia 3 de novembre.

La Mòstra de Cinèma Occitan Llanterna Digital arriba a Barcelona amb tres sessions de projecció que tindran lloc els dies 3, 4 i 5 de novembre a l’Ateneu Barcelonès. La Mòstra inclou tres llargmetratges i tres curtmetratges en occità, subtitulats en francès i en català.

Els 6 films que es projectaran són:

- Bufola e lo lop blanc, de Francis Forcou
- Bodega. Buf de vida! d’Stéphane Valentin
- La recreacion, de Karine Richard Bordenava
- Gents de Ventor de Philoppe Ayme
- L’orsalher de Jean Fléchet
- Aci laguens i ès tu de Carla Benito, Carla Castellanos, Judith Faure, Gemma Masip, Sara Rodríguez e Patrícia Delgado

La Mòstra vol contribuir a la difusió de la llengua i de la realitat occitanes a través de les creacions cinematogràfiques que s’hi produeixen i aspira a esdevenir una plataforma de promoció de la creació audiovisual en occità, tant a Catalunya com a Occitània.

Tres sessions de projecció

En la primera sessió, el 3 d’octubre, es projectarà el curtmetratge Bufola e lo lop blanc, faula rural basada en un conte popular occità, del realitzador Francis Forcou, i el llargmetratge documental Bodega. Buf de vida!, sobre la recuperació de la bodega, instrument tradicional gairebé desaparegut i ara ben representatiu de la música occitana. La sessió es clourà amb una mostra musical de l’instrument bodega, a càrrec de Sophie Jacques.

El 4 de novembre es projectarà La recreacion, un curt de Karine Richard Bordenava. També es projectarà Gents de Ventor de Philoppe Ayme, un film que mostra la cultura de la regió de Ventaux a través d’una caminada que es va fer el 2009 per reivindicar la declaració de l’occità com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO.

El dissabte, 5 de novembre, es projectarà L’orsalher de Jean Fléchet, un llargmetratge entre la llegenda i el relat d’aventures. Es considerat una obra de referència en el panorama del cinema de ficció occità. També es projectarà Aci laguens i ès tu de Carla Benito, Carla Castellanos, Judith Faure, Gemma Masip, Sara Rodríguez e Patrícia Delgado. Aquesta obra va obtenir el premi Llanterna digital 2011 en la categoria d’obres no superiors a 60 segons.

El circuit d’exhibició de la Mòstra va començar a Lleida el mes de juny i ha continuat per diferents localitats catalanes i occitanes, tant en territoris sota administració francesa com italiana. En concret, s’ha projectat a Lleida, la Seu d’Urgell, Vielha, Ostana, Tolosa i Montalban.

La Mòstra de Cinèma Occitan Llanterna Digital és una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, que està integrada per representants de la Direcció General de Política Lingüística; del Consorci per a la Normalització Lingüística, CNL de Lleida; dels serveis territorials d’Ensenyament, de Salut i de Justícia de la Generalitat de Catalunya; del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida; de l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida, i del Servei Lingüístic de Comissions Obreres, i compta amb la col·laboració d’una vintena d’entitats i associacions públiques i privades, tant catalanes com occitanes.

Més informació a: http://www.llanternadigital.cat/mostra

El dia 3 tindrà lloc la presentació de la Mòstra a Barcelona que anirà a càrrec de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del vicesíndic primer d’Aran, i comptarà amb l’assistència del director del llargmetratge programat per a la sessió, Stéphane Valentin, i la responsable de la idea original i protagonista, Sophie Jacques.

Convocatòria

Acte >>  Inauguració de la IV Mòstra de Cinema Occitan
Dia >> Dijous, 3 d’octubre de 2011
Hora >> 19.00 hores
Lloc >> Ateneu Barcelonès


Direcció General de Política Lingüística

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes