25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 20 de setembre de 2011

El conseller de Cultura reclama la retirada del recurs contra la Llei de l’aranès

"No podem entendre com una llengua que parlen 7.000 persones pot suposar una amenaça per a ningú”

Ahir es va conèixer l’admissió a tràmit al Tribunal Constitucional del recurs del Govern de l’Estat contra la Llei de l’occità, aranès a l’Aran. A l’espera de rebre la notificació formal i de conèixer-ne els detalls, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en va reclamar la retirada i va assenyalar que accions com aquesta augmenten la malfiança dels catalans vers l’estat espanyol i la convicció que aquest estat no és útil per als interessos culturals i lingüístics de Catalunya.
 

En un comunicat de premsa, el conseller va fer públics els arguments següents contra la interposició del recurs:
 

* El recurs presentat davant el Tribunal Constitucional per part del govern espanyol nega la lletra i l'esperit de la pròpia Constitució, que en el seu article 3 diu que "la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció".
 

* L'Estatut d'Autonomia de Catalunya, en el seu article 6.5 declara l'aranès com "a llengua pròpia de l'Aran, i oficial a Catalunya, d'acord amb el que estableixen l'estatut i les lleis de normalització lingüística".
 

* No podem entendre com una llengua que parlen 7.000 persones pot suposar una amenaça per a ningú. El recurs presentat pel govern espanyol contra la Llei de l'occità, aranès a l'Aran, és un element més de l'obstinació del govern espanyol i del PP i PSOE, contra la diversitat i la pluralitat lingüística de l'Estat.
 

* Amb el recurs presentat pel govern espanyol es confirma que per als dos grans partits espanyols i per al govern espanyol tot allò que no és la llengua castellana s'ha de limitar el màxim. Accions com aquesta fan incrementar la malfiança dels catalans vers l'estat espanyol i la convicció que aquest estat no és útil per als interessos culturals i lingüístics de Catalunya.
 

* L'aranès és una llengua minoritària definida com a tal per la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que hauria de ser preservada i protegida com un patrimoni històric de tots, també d'Espanya, igual com ho és de la Unió Europea.
 

* El recurs presentat torna a qüestionar les decisions democràtiques del poble català i del seu Parlament. Escapça la nostra potestat per organitzar el nostre propi àmbit lingüístic. Pretén impedir el progrés de les nostres llengües i el dret dels nostres ciutadans a viure-hi amb normalitat.
 

* Reclamem que el govern espanyol retiri el recurs presentat contra la llei de l'occità, aranès a l'Aran. Reclamem que assumeixi el que hauria de ser el seu paper en la defensa d'un estat plurilingüe. És inconcebible que el govern espanyol ataqui la llengua aranesa en comptes d'ajudar a preservar-la.
 

* Demanem que les institucions espanyoles desisteixin en la seva dinàmica de posar constantment en entredit les decisions del Parlament de Catalunya sobre la llengua.
 

* Fem una crida a tots els actors polítics i socials per estar units en la defensa de la llengua occitana, igual com estem units en la defensa de la llengua catalana.
 

* El Govern de la Generalitat defensarà amb tots els instruments al nostre abast la Llei de l'occità, aranès a l'Aran. Presentarem les al·legacions que demostren la legalitat i la legitimitat de la norma i arribarem allà on calgui en la seva defensa.


Direcció General de Política Lingüística

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes