25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 31 d'agost de 2011

El 5 de setembre s'inicia el XXIV Congrés Internacional de Ciències Onomàstiques

La ciutat de Barcelona acollirà del 5 al 9 de setembre de 2011 la 24a edició del Congrés Internacional de Ciències Onomàstiques, que enguany tindrà com a tema general de referència Els noms en la vida quotidiana.

El congrés l’organitzen els departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (per mitjà de la Comissió de Toponímia de Catalunya) i la Universitat de Barcelona, sota els auspicis de l’International Council of Onomastic Sciences (ICOS), entitat que impulsa la recerca científica en l’àmbit de l’onomàstica (entesa com a ciència general dels noms propis: noms de persona, noms de lloc i altres noms propis).

El 8 de setembre, dijous, durant el matí, s'hi presentarà la Comissió de Toponímia de Catalunya (CTC), en la qual  participa el CPNL. Aquesta presentació pretén donar a conèixer als assistents les funcions de la CTC i les actuacions més significatives que ha dut a terme, entre les quals, les dues edicions del Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya.

D'altra banda, dues de les comunicacions que es presenten al XXIV Congrés Internacional de Ciències Onomàstiques: Els noms dels carrers: més enllà de les plaques i Toponímia de les vies urbanes: de la gestió a la divulgació, han estat preparades conjuntament entre el CPNL i l’Ajuntament de Terrassa, concretament per Ferran Lozano, director del CNL de Terrassa i Rubí, i Jesús Romero, cap de Sistemes d’Informació Territorial i Població de l’Ajuntament de Terrassa.

La comunicació Els noms dels carrers: més enllà de les plaques, que es presentarà el dilluns 5 de setembre a la tarda, exposarà la tasca duta a terme per l’Ajuntament de Terrassa durant els últims anys, relativa a la sistematització i l’estructuració dels aspectes vinculats amb la toponímia urbana i la seva divulgació. A partir d’aquesta tasca es proposa una taxonomia que permeti quantificar el pes i la presència de les diferents categories referenciades al nomenclàtor i treure conclusions sobre el sistema de valors posats en relleu i l’apropiació d’aquests valors per la societat civil.

L’altra comunicació, Toponímia de les vies urbanes: de la gestió a la divulgació, que es presentarà el dijous 8 de setembre a la tarda, pretendrà demostrar que una bona gestió de les dades toponímiques d’una localitat és garantia de l’ús correcte de les referències territorials pels diferents òrgans de l’Administració local, alhora que, la sistematització d’aquesta informació, permet fer-ne una divulgació ciutadana, la qual contribueix a popularitzar els aspectes culturals, històrics i geogràfics de la comunitat.


Àrea de Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes