25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 15 de juny de 2011

El programa 'Quedem?' visita la Tortosa jueva i els Jardins del Príncep

El dissabte 11 de juny va tindre lloc una sortida del programa "Quedem?", d'Òmnium Cultural, per la Tortosa jueva i pels Jardins del Príncep. Era una activitat oberta als usuaris del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE).

El programa 'Quedem?' visita la Tortosa jueva i els Jardins del Príncep

Imatge del grup durant la visita.

La sortida va aplegar una trentena de persones, socis d'Òmnium Cultural i alumnat i voluntariat del CNLTE. L'acte va tindre una durada de dues hores i mitja, i va consistir en una visita a l’antic barri jueu que es troba situat entre l’actual carrer de Jaime Tió i Noé i el barranc del Célio, al costat esquerre del barri de Remolins. Del barri jueu han quedat l’estructura de carrerons, els topònims dels carrers, els pous de les placetes i algun portal, com el de la sinagoga.

La presència jueva a la ciutat data del segle VI; se sap per la làpida funerària trilingüe que hi ha a la catedral. L’any 1148, amb la conquesta cristiana de la ciutat per part de Ramon Berenguer IV, els jueus van ser reubicats al solar que van construir a les antigues drassanes àrabs. Són naturals de Tortosa figures com Menahem Ben Saruk, poeta i filòleg i una figura clau en el context sociocultural europeu del segle X.

La visita als Jardins del Príncep va posar punt i final a la sortida.

La pròxima activitat serà el 26 de novembre i consistirà en una sortida per conèixer els principals monuments de Tortosa.
 


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes