25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dissabte, 14 de maig de 2011

V Trobada d’alumnes de Català per a Adults i de parelles lingüístiques del Vallès Oriental

V Trobada d’alumnes de Català per a Adults i de parelles lingüístiques del Vallès Oriental

A la plaça Major de Gualba

V Trobada d’alumnes de Català per a Adults i de parelles lingüístiques del Vallès Oriental

De Campins a Gualba

EL CNL del Vallès Oriental va celebrar el final de curs el dissabte 14 de maig fent la V Trobada d’alumnes, voluntaris i aprenents. La trobada va consistir en una caminada de Campins a Gualba, amb un sol que ens va acompanyar durant tota la jornada.

Els autocars, que van sortir de Granollers, es van anar omplint de cares somrients de molts pobles de la comarca, que volien foragitar la pluja que ens havien anunciat. No només vam tenir un dia esplèndid, amb un sol que mai no ens va deixar, sinó que totes les activitats previstes es van poder anar desgranant tal com estava previst.

En arribar a Campins, vam rebre l'acollida afectuosa de l'alcalde, Miquel Barnola, que ens va donar la benvinguda i ens va explicar petites i grans històries del poble i de les persones que hi viuen; de com està de ben situat, dels 400 habitants escampats per tot el terme, de la masia que Serafí Pitarra va comprar en el segle XIX ―fins i tot ens va recitar uns versets del Ferrer de Tall―, de l'artista AntoniTàpies, del qual ens va explicar que hi tenia casa i que part de la seva obra és feta a Campins, i també de la història del carilló, que va sonar expressament per a nosaltres. A continuació va parlar la presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística i directora general de política lingüística, Yvonne Griley, que també ens va donar la benvinguda i va expressar l'emoció de compartir la llengua; ens va parlar de Pompeu Fabra, el lingüista i l'excursionista, i ens va recordar que feia 100 anys de la publicació del diccionari. Tot seguit Lluís Planes i Caterina Riera, membres de l'Associació PAS - Amics del Camí, van saludar-nos, ens van explicar el que feia l'associació i quins n'eren els objectius. Durant tot la jornada els vam tenir sempre al costat vetllant que tot anés bé, i així va anar de bé! Les benvingudes ja havien acabat, però vam tenir la sort que una aprenenta del Voluntariat per la llengua, Ndeye Sam, del Senegal, també va voler donar-nos el bon dia en nom de les parelles lingüístiques; quan va acabar la salutació tots vam aplaudir la iniciativa i el gest d'espontaneïtat.

Encara amb la música del carilló sonant vam començar a enfilar cap a Gualba. Va ser una caminada tranquil·la que facilitava poder enraonar ara amb l'un, ara amb l'altre. Cap al migdia vam arribar a Gualba, on ens esperaven els gegants; després d'explicar-nos-en la història van fer-nos tres o quatre balls al so de tambors, flabiols i gralles; a continuació, tots els qui van voler van poder ficar-se a dins d'un gegant per experimentar l'emoció de portar un gegant al damunt. Tot seguit van arribar els Xics de Granollers, que van explicar-nos en què consistia un castell i com es feia. Engrescats i il·lusionats vam participar en l'arquitectura humana d’un castell fent una pinya.

Amb la gana ja feta i tot seguint els gegants vam anar a dinar. Les taules ja eren parades i només ens va caldre treure les carmanyoles de les motxilles i començar. Havent dinat alguns van anar a fer el cafè, d'altres a la riera, els de més enllà feien petar la xerrada... En fi, el dia anava lliscant plàcidament, perquè entre tots vam contribuir que tot anés com una seda.

Per tancar la jornada vam fer grups: els uns van anar a sentir històries de goges, vora de l'aigua, a l'ombra d'arbres centenaris; els altres van aprendre com es feien els rellotges de sol i els d'aigua i encara uns altres van anar a visitar l'església.

A les cinc vam pujar als autocars i vam tornar cap a casa, contents d'haver passat un dia junts: persones d'aquí i persones de molts llocs del món, que durant aquest curs han après una mica més de català, ja sigui anant a classe o bé practicant amb la parella linguística, i que esperen que en la seva vida diària, quan vagin a una botiga o un bar, tinguin l’oportunitat de parlar la llengua que estan aprenent.


Comissió de la V Trobada del CNL del Vallès Oriental
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes