25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 22 de desembre de 2006

Jocs en català, el millor regal

El joc arrela, el joc és cultura, el joc relaciona les persones
Jocs en català, el millor regal

Imatge del programa Jocs en català

El joc, sobretot el joc participatiu, de grup, és una gran eina de socialització, també pel que fa a la llengua. Entre els usos escolars i els familiars en aquest sentit hi ha una diferenciació clara: l’escola usa assíduament el joc en llengua catalana; a casa, la canalla, com a norma general, juga sobretot amb el darrer entreteniment que surt a la televisió. Aquest, molt sovint, o no té suport lingüístic o no és al mercat en català. L’espai de jugar educatiu, oficial per tant, és en català, però l’espai on la tria és voluntària sovint no ho és.

El programa Jocs en català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) té per objectiu l’extensió de l’ús del català per mitjà del joc i les joguines. Aquest ús és pensat per sensibilitzar d’una banda els fabricants i els venedors de jocs i joguines, i de l’altra els pares i mares i les entitats que els representen, tot a partir del joc i dels infants com a transmissors de la voluntat i la necessitat de jugar en català.

Es tracta, doncs, de facilitar informació dels jocs disponibles en català i fer-ne difusió per fomentar-ne l’ús, de potenciar la fabricació i la comercialització de jocs en català, de donar un impuls decidit als jocs interactius en català.

Per a això cal implicar els fabricants i venedors de jocs en el programa, sensibilitzar els pares i mares, els programadors d’activitats i les AMPA sobre la necessitat d’incorporar el joc en català en els espais d’oci i de promoure l’ús dels jocs en català entre els nens i nenes de 5 a 14 anys.

Al web del CPNL hi trobem la pàgina de jocs,  amb una base de dades de jocs en català actualitzada puntualment al llarg de l’any, amb informació sobre els jocs existents al mercat amb suport lingüístic en català.

Un cop l’any, amb motiu de la campanya de Nadal, s’edita un Catàleg de jocs en català. Es tracta d’una relació de jocs i joguines comercials agrupats segons tipus de joc –puzles, jocs de taula, jocs multimèdia i altres joguines-, amb indicació de l’edat dels destinataris, la marca comercial i una breu descripció de cada joc. Aquest 2006 se n’ha fet una tirada de 77.000 exemplars, i juntament amb la Carta als reis d’Orient en català (155.000 exemplars aquest any) i un adhesiu (45.000) es distribueix entre comerciants, associacions de mares i pares d’alumnes, esplais i entitats de lleure, fires i parcs de Nadal, etc.

Des de 1994, el Consorci per a la Normalització Lingüística porta a terme campanyes de promoció del joc en català adreçades als infants, d’una banda, i als pares i educadors, de l’altra.


Àrea de Comunicació del CPNL
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes