25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 5 de desembre de 2006

Concurs de logos per a la Gimcana de les Llengües de Tortosa

Es durà a terme durant 15 setmanes, de febrer a maig del 2007

L’Ajuntament de Tortosa ha convocat un concurs per dotar-se del logotip que promocioni la Gimcana de les Llengues a Tortosa. La Gimcana de les Llengües és una actuació que forma part del Pla educatiu d’entorn del Departament d’Educació de la Generalitat i de l’Ajuntament de Tortosa, i comptarà amb la col·laboració del  Servei Local de Català de Tortosa.
La gimcana és una activitat pensada per donar a conèixer a tota la població el valor de la diversitat lingüística i fomentar el respecte per totes les llengües i la cohesió social.

El concurs de logotip està pensat perquè el disseny guanyador esdevingui la imatge representativa de la Gimcana de les Llengües de la ciutat, que es durà a terme durant 15 setmanes, de febrer a maig del 2007.
El concurs és obert a tothom i el termini per presentar els dissenys finalitza el proper dia 20 de desembre. Cal presentar una proposta gràfica, que pugui presentar-se en formats de diverses mides, i que inclogui la llegenda Gimcana de les Llengües de Tortosa. El disseny s’haurà de presentar en format imprès (DIN A3) i en format digital, i el premi del concurs serà un lot de llibres. La decisió del jurat es farà pública el 30 de desembre de 2006 al taulell de l’Ajuntament.


Una gimcana adreçada a tota la ciutat

La Gimcana de les Llengües de Tortosa seguirà el mestratge de la Gimcana de les Llengües que l’Ajuntament de Masquefa, juntament amb el Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades, va portar a terme l’any 2001 amb motiu de l’Any Europeu de les Llengües, i que posteriorment es va organitzar a l’Hospitalet de Llobregat, les Illes Balears, el País Valencià, el País Basc, Castella-La Manxa... Actualment s’està organitzant també a Sabadell i en altres localitats. A tot arreu on s'ha fet l'activitat ha comptat amb un gran èxit de participació i d’entusiasme per part de tothom.

La Gimcana de les Llengües és un concurs obert a la participació, que té una durada prevista de 15 setmanes. Cada setmana es proposen sis proves, que corresponen a les diferents categories de participants i que han de ser resoltes en una setmana de temps. Els participants acumulen punts fins al final de la gimcana, moment en què es donaran a conèixer els guanyadors.

La gimcana pretén aconseguir la participació de tota la ciutadania, i per això existixen diverses categories:


Categoria A: Alumnes del cicle inicial de primària (1r i 2n).

Categoria B: Alumnes dels cicles mitjà i superior de primària.

Categoria C: Alumnes d’ESO, cicles formatius i altres programes de formació.

Categoria D: Estudiants de batxillerat i universitaris.

Categoria E: Qualsevol persona que no pertanyi a les categories anteriors.

Categoria F: Entitats.


Per participar en la gimcana n’hi haurà prou a contestar una pregunta. Les preguntes estaran a l’abast de tothom mitjançant les bústies que es repartiran per tota la ciutat, on es podrà recollir i dipositar el full de resposta. A més, les preguntes també s’enviaran per Internet als centres educatius i a d’altres institucions i entitats que ho desitgin, i es donaran a conèixer regularment en els mitjans de comunicació locals. Així mateix, la gimcana tindrà un web propi, des del qual, es podrà obtindre informació sobre l'activitat, consultar i respondre la pregunta de cada setmana.


També es posaran facilitats per accedir a les fonts d’informació necessàries per cercar les respostes. Amb aquesta iniciativa s’espera assolir un alt nivell de participació i convertir, així, la gimcana en un pretext per fomentar les relacions entre la ciutadania. Tot i el component competitiu del concurs, l’objectiu de l’activitat és fer de la ciutat un espai comú de debat, de cerca activa i d’intercanvi d’informació, de col·laboració entre equips, de solidaritat i de cooperació, on cadascú pugui dir-hi la seua.

Així mateix, i més enllà del mateix concurs, l’experiència de Masquefa fa palès que aquesta activitat té altres efectes remarcables: l’augment dels usuaris i usuàries de la biblioteca, dels índexs de lectura i de la venda de llibres, i l’increment de les audiències dels mitjans de comunicació locals. Es tracta, doncs, de redescobrir el plaer de l’aprenentatge i de posar a l’abast de tothom les fonts d’aquest coneixement.

La Gimcana de les Llengües, proposada com una activitat cultural continuada, pretén oferir prou elements de reflexió a la població per tal de contribuir al canvi d’actituds i de percepcions, i modificar, d’aquesta manera, les idees preconcebudes.


Ajuntament de Tortosa
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes