25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 2 de novembre de 2010

COMRàdio posa a disposició de les emissores municipals els ‘Tastets de llengua’, un programa de català de Ràdio Mollet i el CPNL

Bernat Joan destaca les possibilitats de la plataforma Sindicada en la difusió del català

Aquest dimarts s'ha presentat l'edició número 100 dels Tastets de llengua en un acte a la seu de l’emissora molletana, que ha comptat amb la participació de Daniel Novo, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mollet del Vallès; Bernat Joan, secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística; Francesc Triola, director general de COMRàdio; i Josep Antoni Casanova, gerent de Ràdio Mollet.

COMRàdio posa a disposició de les emissores municipals els ‘Tastets de llengua’, un programa de català de Ràdio Mollet i el CPNL

Durant la seva intervenció, Bernat Joan ha destacat les possibilitats de la plataforma Sindicada en la difusió del català. “La llengua s’aprèn de moltes maneres i la ràdio és un mitjà de primer ordre de difusió. Ara, la tecnologia permet tenir accés a àmplies capes de la població a les quals no s’arribaria sense aquesta tecnologia, com és el cas de la Sindicada de la COM”. Triola, per la seva part, ha explicat que les emissores municipals van ser les primeres, “quan ningú més ho feia”, a recuperar el català. “La sindicació de continguts permet anar més enllà. Tastets es difondrà a tots els territoris de parla catalana i, així, arribarà a llocs on és difícil de pensar-hi. Les emissores municipals són microindústries de comunicació que s’adrecen al seu públic, però cal pensar en què també ofereixen els seus productes més enllà del seu radi d’acció”. Finalment, Daniel Novo ha agraït el treball dels professionals que fan possible aquest programa i ha deixat clar que “100 tastets fan un bon àpat”.

El microespai de català Tastets de llengua, que emet des de fa dos anys Ràdio Mollet, estarà des d’ara a disposició de les emissores municipals a través de la Sindicada de COMRàdio, la plataforma que permet compartir continguts entre totes les ràdios consorciades, la qual ha estat destacada per Bernat Joan.

Aquest programa, de cinc minuts de durada, s’adreça a tot tipus d’oients per presentar-los eines al seu abast per millorar el coneixement del català, com ara l’Optimot, un servei de consultes lingüístiques per internet; o per explicar-los curiositats relacionades amb alguns mots i expressions.


El programa

Tastets de llengua és un espai d’un màxim de cinc minuts de durada que s’adreça a qualsevol oient. S’hi parla de novetats i eines en català com per exemple què és l’Optimot, un servei de consultes lingüístiques per Internet; o de curiositats de paraules, com què significa culer, o si és correcta l’expressió “tornem en cinc minuts”.

En la tria temàtica, com es diu a l’entrada de cada programa, es promou qualsevol novetat, dubte, o curiositat que hagi arribat al SLC, tenint en compte l’actualitat i el moment de l’any. Per exemple, al principi d’any, es parla del calendari o de com es diu la col·lecció de calendaris, calendofília, per exemple. Un altre dia es comenta l’expressió per barba i es diu que no és recomanable, perquè no respecta els criteris d’igualtat de gènere, ja que les dones no tenen barba. En lloc de dir que toquen tres ampolles de vi per barba, s’explica, per exemple, que es pot dir que toquen tres ampolles de vi per persona o per cap.

Després de dos anys d’emissió, Tastets de llengua arriba al número 100, i arriba també a totes les emissores de COMRàdio a través de La Sindicada, la plataforma que permet compartir els continguts entre totes les emissores.
 

Mollet del Vallès, 2 de novembre de 2010


Àrea de Comunicació

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes