25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 2 d'agost de 2010

21 karaokes i 40 tallers han encomanat el català

Les activitats de karaoke de la campanya "Encomana el català" es tanquen aquest dissabte a Ullastrell

S'estima que 3.200 persones han participat directament en les diferents activitats.

Aquest dissabte es farà l’última activitat programada de la campanya “Encomana el català 2010” . Es el darrer concurs-karaoke “1,2,3, Encomana el català” que tindrà lloc a la Piscina municipal d’Ullastrell de les 20 a les 24 hores.
 
Les activitats de campanya d’aquest any 2010 han consistit en una tanda de 20 karaokes populars i 40 tallers de sensibilització que s’han portat a terme a diversos municipis de Catalunya. La selecció de les poblacions en les quals s’han dut a terme les activitats s’ha fet tenint en compte aquells municipis on cal incidir més en el foment de l’ús segons els resultats de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població.
 
El Secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha dit que: “hem treballat per sensibilitzar els catalanoparlants perquè en les converses mantinguin la llengua amb normalitat. Facilitar l’accés al català és la millor manera d'oferir una societat oberta i integradora i garantir la igualtat d’oportunitats”.
 
Pel que fa als karaokes s’estima que hi han concursat al voltat de 2.600 persones de manera directa, a banda de les persones hi han participat com a espectadors.
 
El concurs-karaoke té com a objectiu fomentar i sensibilitzar la població sobre l’ús social del català a través d’una activitat lúdica en la qual la música catalana n’és el principal component. L’activitat es desenvolupa en tres fases. En la primera els participants han de respondre unes preguntes sobre cultura general. En la segona fase han de cantar algun tema de música en català que poden escollir entre un repertori de 37 cançons. Finalment tots els participants canten la cançó “Encomana el català”. Tots els concursants reben un obsequi de participació i l’equip guanyador rep un premi.
 
 “Encomana el català” és una campanya impulsada pel Govern de Catalunya destinada a promoure l’ús del català en aquells contextos o situacions en què se sol canviar de llengua innecessàriament.  La campanya es va presentar a Barcelona el febrer de 2009. Al llarg de l’any passat es van fer 23 activitats a tot el territori.
 
Dins les activitats de la campanya “Encomana el català” s’han realitzat 40 tallers de sensibilització
 
La Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització lingüística han realitzat 40 tallers de sensibilització lingüística “Encomana el català”, a diferents municipis de Catalunya. Hi han participat al voltant de 600 persones de col·lectius diversos, especialment de les persones que fan tasques d’atenció al públic.
 
És una activitat que pretén fer reflexionar al voltant dels comportaments lingüístics més habituals, i especialment sobre l’hàbit que existeix entre les persones que parlen habitualment català de canviar de llengua davant d’algú que no el parla però que l’entén. També permet adquirir recursos per afrontar aquestes situacions.
 
Totes aquestes reflexions es fan a partir d’un joc de rol pensat com un espai de trobada entre diferents personatges que escenifiquen situacions quotidianes d’ús social del català. A través d’aquestes situacions, els participants adquireixen una nova perspectiva sobre els hàbits lingüístics.
 
Trobareu imatges de les diferents activitats a l’espai de Llengua catalana al Flickr


Secretaria de Política Lingüística

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes