25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 9 de juny de 2010

Plats a la carta, un nou espai web que recull eines per treballar en català al sector de la restauració

El secretari general d'Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, juntament amb el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, i el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs, han presentat avui aquest espai web que s'hi accedeix des del web Llengua catalana

Avui s’ha presentat el nou espai Plats a la carta, una pàgina web que recull diferents recursos lingüístics que tenen per objectiu facilitar l’ús del català al sector de la restauració. La presentació ha anat a càrrec del secretari de Política Lingüística, Bernat Joan; del secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy; del secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile; i del president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs.
 
Aquest espai web neix arran dels resultats d’un estudi que durant l’any 2009 va dur a terme la Secretaria de Política Lingüística, juntament amb el Centre de Terminologia TERMCAT, per avaluar el funcionament de l’aplicació informàtica Plats a la carta, una eina que es va posar en funcionament el 2006 i que permet elaborar cartes i menús en català i en cinc idiomes més.
 
Dels resultats d’aquest estudi es desprèn que Plats a la carta és una eina molt ben valorada en el sector (rep una puntuació superior al 7 en una escala del 0 al 10) i que caldria fer més difusió d’aquest i altres recursos per a l’àmbit de la restauració. Una altra conclusió de l’estudi és la necessitat de facilitar la consulta del lèxic sobre gastronomia.
 
Així doncs, arran dels resultats de l’estudi, la primera actuació de la Secretaria de Política Lingüística i del TERMCAT ha consistit a posar a l’abast dels usuaris el diccionari en línia Plats a la carta que permet consultar directament, a partir del català, castellà, francès, anglès, italià i alemany, les 7.462 denominacions de plats i begudes que hi ha registrades actualment a l’aplicació informàtica Plats a la carta.
 
Finalment, per donar resposta a la necessitat expressada pel sector de tenir un accés més fàcil als recursos que tenen per objectiu facilitat l’ús del català en l’àmbit de la restauració, s’ha optat per dissenyar la nova pàgina Plats a la carta del web Llengua catalana, que inclou les eines i els recursos següents:

Plats a la carta. Creació de cartes i menús
Aplicació que permet elaborar cartes i menús de restaurant en català i en cinc llengües més (castellà, anglès, francès, italià i alemany).

Plats a la carta. Diccionari en línia

Conté 7.462 denominacions catalanes de plats i begudes, amb les equivalències corresponents en castellà, anglès, francès, italià  i alemany. La consulta es pot fer a partir de qualsevol d'aquestes llengües.

PROFIT, programa per a la restauració orientat a la formació integrals dels treballadors

PROFIT té com a objectius potenciar la formació i el reciclatge de professionals de la restauració, especialment pel que fa a l’atenció al client i la qualitat del servei, i fomentar la llengua catalana com a llengua d’oportunitats i de dret social.

“Oberts al català” a la restauració i l’hoteleria
“Oberts al català” és una campanya de la Confederació de Comerç de Catalunya que té per objecte fomentar l’ús de la llengua catalana en els sectors del comerç, dels serveis i del turisme. L’aplicació d’aquesta campanya a la restauració i l’hoteleria té per lema “El català et farà un gran servei”, i s’hi ofereixen materials informatius i de sensibilització de l’ús del català en aquest sector.

Gastroteca.cat
Portal web per a la promoció i difusió de la gastronomia catalana, dels productes locals i del turisme ecogastronòmic.

Consorci per a la Normalització Lingüística
Ofereix assessorament lingüístic i cursos de llengua per estendre l’ús del català entre les persones nouvingudes que treballen en el sector de la restauració. Amb diversitat de nivells i de durades, horaris adaptats a tothom i amb modalitats diferents (presencial, a distància o per Internet). Actualment destaquem les actuacions següents relacionades amb formació: Català a taula, Que vagi de gust i Català d’urgència al restaurant.

Punt d’atenció a les empreses
La Secretaria de Política Lingüística ofereix un servei d’atenció, suport i acompanyament a les organitzacions empresarials, empreses, patronals, col·legis professionals, etc. per fomentar-hi l’ús i el coneixement de la llengua catalana. A partir de les línies de treball establertes en cada cas i en funció de les necessitats, la Secretaria de Política Lingüística els assessora sobre les eines i recursos que els faran més fàcil treballar en català.

Biblioteca en línia del TERMCAT

Ofereix informació sobre diccionaris, vocabularis, lèxics i materials de divulgació, entre d'altres, de l’àmbit de l’alimentació i la gastronomia en llengua catalana.


Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes