25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 21 de maig de 2010

Voluntariat per la llengua al Centre Penitenciari Can Brians

15 voluntaris constitueixen 7 grups de conversa a Can Brians 1

El Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller ha iniciat l’activitat del Voluntariat per la llengua dins el Centre Penitenciari Can Brians 1, a través del Servei Local de Català de Martorell i amb la col·laboració de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord, amb seu a Martorell.

Voluntariat per la llengua al Centre Penitenciari Can Brians

CP Can Brians 1

L’objectiu principal del projecte Voluntariat per la llengua és posar en contacte voluntaris que vulguin destinar una hora a la setmana, durant unes 10 setmanes, a conversar en català amb persones no catalanoparlants que l’estan aprenent, per tal de fomentar l’ús de la llengua. El funcionament del programa es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari i un aprenent.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat, s’ha plantejat d’engegar aquest programa als centres penitenciaris del país. És per això que ha començat a treballar per dur a terme aquesta iniciativa al Centre Penitenciari Can Brians 1, ubicat dins de la zona d’actuació d’aquest CNL.

A principis de maig, 15 voluntaris van assistir a una sessió de formació conduïda per Isabel Canals, directora de la Creu Roja al Baix Llobregat Nord, en què els voluntaris rebien consells i orientacions per tal que l’activitat funcionés sense incidències. A continuació, els voluntaris van fer una visita al Centre Penitenciari, guiats per la directora formativa de Can Brians 1,  per tal de conèixer l’entorn on farien l’activitat i per conèixer el protocol i funcionament del Centre.

En total s’han creat 7 grups de conversa, constituïts per dos voluntaris i diversos aprenents cadascun. Aquests aprenents són les internes dels dos mòduls de dones de Can Brians 1 que aprenen català i que necessiten complementar el seu aprenentatge practicant la llengua, a la vegada que superen la possible inseguretat a l’hora de començar a parlar-la.

Amb aquesta activitat es pretén augmentar la presència de la llengua catalana en un ambient on l’ús és molt escàs, o nul,  ja que hi conflueixen persones de llocs molt diversos que, en molts casos, no tenen o no han tingut mai cap contacte amb el català.

Els objectius del programa són, en definitiva, facilitar als interns el contacte amb la persona voluntària catalanoparlant per practicar la llengua i potenciar entre els aprenents la idea que el català és una llengua d’acollida i d’integració social.

 


CNL Ca n'Ametller

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes